ЋИР

Spomenik prirode “Vrela Sane”

Odlukom Vlade Republike Srpske proglašeno je zaštićenim područje tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj kao spomenik prirode pod nazivom Spomenik prirode “Vrela Sane”.

Prostire se na području opština Mrkonjić Grad i Ribnik, u ukupnoj površini od 320,69 ha i na cjelokupnoj površini ustanovljen je režim zaštite II i III stepena.

Režim zaštite II stepena ustanovljen je na površini od 267,48 ha, a režim zaštite III stepena na površini od 53,21 ha.

Upravljanje Spomenikom prirode povjereno je Javnom preduzeću, ŠG “Lisina” Mrkonjić Grad i ŠG “Ribnik” i isto treba da obezbjedi sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.

Zaštita , korišćenje, upravljanje i razvoj sprovodi se na osnovu plana upravljanja, a do njegovog donošenja zaštita i upravaljanje Spomenikom prirode “Vrela Sane” sprovodi se na osnovu Programa upravljanja.

Upravljač je radi sprovođenja mjera zaštite, očuvanja, uređenja, unapređivanja, upravljanja i prezentacije Spomenika prirode “Vrela Sane” dužan da obilježi granice zaštićenog područja, osigurati neometano odvijanje prirodnih procesa i održivog korištenja zaštićenog područja, prati kretanje i kativnosti posjetilaca i drugo.