ЋИР

Prvi sastanak partnera okupljenih oko Projekta „Podrška restauraciji i konzervaciji  najstarije evropske vrste drveća Pančićeva omorika – (Picea omorika(panč.) Purkinyne) održan je 4. marta 2022. godine, u Višegradu. Sastanku su prisustvovali predstavnici Republičkog zavoda za  zaštitu kulturno-istorijskog i prirodonog nasljeđa kao voditelja Projekta, JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac,  Šumarskog fakulteta Banja Luka,  NP „Drina“, NP „Tara“, UG „Centar za životnu sredinu“, „Arbor Magna“, „Eko Centar“ i Planinarski klub „Tara“. Sastanku su, pored predstavnika partnera, prisustvovali i predstavnici Ministarstva ponjoprivrede, šumarstva i vodorpivrede i Monistarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

Iz razloga što Pančićeva omorika nastanjuje  razuđen prostor sa obe strane rijeke Drine i nalazi se na području više administrativnih jedinica, potrebno je povezati sve upravljače lokaliteta koje nastanjuje, a sa ciljem zajedničkog djelovanja i rada na očuvanju ove endemske vrste. Na sastanku su dosadašnja istraživanja prezentovali prof. dr Milan Mataruga, Đorđije Milanović i Ana Ćurić koja je ovom prilikom predstavila projektni zadatak, rezultate dosadašnjeg rada na terenu, te planove za naredni period, u kojem će biti nastavljena  terenska istraživanja. U toku sastanka posebno pažnja je posvećena prošlogodišnjim požarima,  koji su značajno degradirali stanje vitalnih sastojina i stabala Pančićeve omorike, te je istaknuto da  važan segment očuvanja jeste i prevencija i zaštita od požara, kao i pravovremeno reagovanje u slučaju pojave istih.

Sastanak su organizovali Republički zavod za  zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i „Centra za životnu sredinu“, a domaćin je bilo ŠG „Panos“ Višegrad, Lovački dom „Kamenica“ koji se i nalazi u neposrednoj blizini staništa Pančićeve omorike.