LAT

ШГ „Милићи“ Милићи

Шумско газдинство „Милићи“ врши коришћење шума и шумског земљишта, уз обавезу одржавања, на простору шумско – привредног подручја (ШПП) „Милићко“ са сједиштем у Милићима. 

ШПП „Милићко“ налази се у источном дијелу Републике Српске, а заузима простор између 440 00′ 53,33“ и 440 18′ 59,78“ сјеверне географске ширине, те између 180 58′ 29,73“ и 190 12′ 19,98“ источне географске дужине.

Сјеверно и сјеверозападно, ово шумско – привредно подручје, граничи са „Власеничким“ шумско – привредним подручјем, југозападно са „Ханпјесачким“, јужно са „Рогатичким“, а источно са „Доњедринским“ шумско – привредним подручјем.

Укупна површина шумско – привредног подручја износи 11.549,87 ha.

Шира категорија шума:Површина у ha:
Високе шуме са природном обновом6,692.42
Високе деградиране шуме
Шумске културе814.82
Изданачке шуме2,083.93
Површине подесне за пошумљавање и газдовање35.97
Површине неподесне за пошумљавање и газдовање1,922.73
Узурпације8.84

ШПП „Милићко“ подијељено је на 6 привредних јединица:

Привредне јединице:Површина у ha:
Горњи Јадар5,096.17
Кравица-Полом680.91
Удрч-Каменица662.81
Студени Јадар-Дубница3,647.67
Ратак-Деветак1,141.93
Лука-Клотијевац329.22

Преовлађују шуме букве ацидофилног карактера (Luzulo–fagetum), спорадично (Musci–fagetum), а на кречњачким земљиштима распрострањене су неутрофилне шуме букве (Fagetum montanum illyricum).

Значајан дио имају и разне фитоценозе храстова, а спорадично, орографски условљене, јављају се термофилне шуме букве, шуме храстова и црног граба, односно граба.

У вишим дијеловима подручја најзаступљеније су шуме букве и јеле са смрчом (Piceo-Abieti-Fagetum), а на мањим површинама заступљене су секундарне шуме букве (Fagetum montanum et Luzulo – Fagetum).

Као посебност треба споменути реликтне фитоценозе Панчићеве оморике (Piceetum omorikae, Omorikae Piceeto – Abieto – Fagetum pinetosum).

Панчићева оморика (Picea omorika (Pančić) Purk.) ендемит Балканског полуострва и терцијaрни реликт налази се од природе и на подручју Шумског газдинства „Милићи“ Милићи гдје су констатоване двије састојине Панчићеве оморике,  једна на локалитету Штедрића, а друга на локалитету Радаве.

Најсјеверније природно налазиште Панчићеве оморике у свијету јесте налазиште у ШГ ,,Милићи“, локалитет Штедрић, Тијесни до – Тисовљак. Обухвата дио одјељења 173, одсјек ,,d“. Рјешењем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, призната је и уписана у Регистар шумских сјеменских објеката Републике Српске под регистарским бројем S.S.035.1229.24.

Према Фукареку (1956), састојина је имала површину од око 10 ha, са око 300 старих и средњодобних стабала Панчићеве оморике, од  којих су нека била висока од око 50 m и пречника близу 1 m. У састојини је тада било доста пањева, јер су мјештани (село Вишњице) обилно користили цјепко дрво Панчићеве оморике за израду качица, брема и других кућних потребштина. Састојина се издвајала од свих других састојина Панчићеве оморике по саставу приземне вегетације и природном обнављању, те је и тада чинила вриједан научни објекат, који се морао заштитити од даљег уништавања.   Састојина је разнодобна. Учешће других врста је око 40% (смрча 30% и јела 10%) Склоп састојине је потпун (0.7). Висина стабала је између 25-38 m, преовладавају стабла висине од 33 m. Прсни пречник стабала се креће од 20-50 cm, преовладавају стабла од 35 cm. По површини објекта, у мањим или већим крпама заступљен је подмладак јеле и смрче. Појединачно и веома ријетко, јавља се подмладак панчићеве оморике. Подмладак је здрав и виталан. Пунодрвност и правност стабала су врло добра, усуканости нема. Веома ријетко су примјетна блага оштећања од мразопуцина. Стабла оморике су доста добрих фенотипских одобина, па су стога интересанта у смислу производње сјемена, односно као сјеменски објекат. Здравствено стање оморике је средње добро. Често плодоноси (сваке 2-5 година), а приступ и долазак до сјеменског објекта је обезбијеђен што олакшава фазу прикупљања и транспорта сјемена.

Укупна површина (hа)5,35
Редукована површина1,39
Географска ширина444′ 22.7″
Географска дужина195′ 46.9″
Надморска висина990-1100
Нагиб (0)15-40
Експозиција  Сјевер, сјев-исток
Површина, положај и орографски услови
Геолошка подлогаKрeчњaк
Тип земљиштаПлитко кречњачко
Вегетацијски типOmorikae Piceeto-Abieto-Fagetum pinetosum
Станишни услови (подаци преузети из пријаве)
Област  Област унутрашњих динарида
ПодручјеПодручје источнобосанске висоравни
Рејон  Романијски рејон
Геолошка подлогаБанковити кречњаци и масивни бриозојско-корални кречњаци
Тип земљ.Мозаици калкомеланосол – калкокамбисол
Реална вегет. Fagetum monatanum
Станишни услови (подаци преузети са карата
еколошко-вегетацијске рејонизације)
КлимаУмјерено-континентална
Вегетациони период120 – 190 дана
Средња годишња температура ваздуха9,4  С
Најтоплији мјесецјул, 16,1 0  С
Најхладнији мјесецјануар, -3,8 0  С
Количина падавина1068
Климатски услови

Друга састојина Панчићеве оморике на подручју ШГ „Милићи“ откривена је 2019.године. Шире подручје наласка друге састојине Панчићеве оморике је Радава (локални назив Врановина) и припада привредној јединици „Ратак Деветак“, одељење 138. одсјек 02. Сам проналазак и опис састојине је извршен од стране дипломираних инжењера шумарства Миломира Ковачевића и Зорана Кипића.

Укупна површина (hа)1
Редукована површина0,3
Источна кордината06590709
Сјеверна кордината04876361
Надморска висина1300-1340
Нагиб (0)70-80
Експозиција  Сјеверна
Површина, положај и орографски услови
Геоло. подлогаKрeчњак
Тип земљ.Плитко кречњачко земљиште- калкомеланосол
Вегетацијски типPiceto-Abietum
Станишни услови
Област  Област унутрашњих динарида
ПодручјеПодручје источнобосанске висоравни
Рејон  Романијски рејон
Геолошка подлогаСиви,слојевити, банковити и масивни кречњаци
Тип земљиштаМозаици калкомеланосол
Реална вегетацијаPiceo – Abieti Fagetum / Fagetum monatanum
Потенцијална вегетацијаPiceo – Abieti Fagetum
Станишни услови (подаци узети са карата еколошко-вегетацијске рејонизације)
КлимаСубпланинска клима
Вегетациони период120 – 190 дана
Средња годишња температура ваздуха6,5 °C
Најтоплији мјесецјул
Најхладнији мјесецјануар
Количина падавина1.085-1.433 mm³/m²
Климатски услови
Пречник од 5cm до 20cm     преовлађују стабла пречника 10 cm
Пречник евидентираних стабала
Висина од 5m до 15m             преовлађују стабла висине 8 m
Висина стабала
Природни или вјештачкиприродни
Узгојни облик састојинеразнодобна
Заступљеност других врста у %70% (јела и смрча)
Склоп0,60
Опис стања подмладка третиране врстепојединачан
Опис  објекта

Клима подручја има карактер континенталне климе у нижим дијеловима, а умјерено континенталне у вишим и планинске у највишим дијеловима. На падавине у вегетационом периоду, у нижим дијеловима подручја, отпада око 55% годишњих падавина, а у вишим око 52%. Вегетациони период траје 190 – 210 дана, у нижим дијеловима подручја, а у вишим 120 – 190 дана.

Шумско – привредно подручје „Милићко“ по Еколошко – вегетацијској рејонизацији Босне и Херцеговине већим дијелом припада Сребреничком рејону, Доњедринском подручју, Прелазно илирско – мезијској области. Припада брдско – планинском појасу, у ком се издвајају мање алувијалне равни и терасе, те планински масиви. Рејон карактерише масив еруптивних стијена са палеозојским шкриљцима и пјешчарима, као и тријаским кречњацима, те пјешчарима, глинцима и рожњацима.

Најзаступљенији тип земљишта је дистични камбисол, а на мањим површинама јављају се и земљишне комбинације типа мозаика калкомеланосола, калкокамбисола на кречњаку и еутричног камбисола на силикатним стијенама.

Ово су типична шумска земљишта, која су на кречњацима претежно плитка и сува, док су на осталим супстратима средње дубока и дубока, и знатно влажнија.

Мањи дио подручја, виши дијелови припадају Области унутрашњих динарида, односно подручју Источнобосанске висоравни. Геолошки гледано ове дијелове карактеришу кречњаци, а од земљишта су најзаступљенија земљишта на кречњацима и дистични камбисоли на киселим силикатним супстратима.

Важећа шумско – привредна основа ступила је на снагу 01.01.2021.године и има важност до 31.12.2030. године.

Контакт

Таковска бр.1, Милићи056/490-331milici@sumers.org