LAT

Споменик природе „Пећина Кук“

Одлуком Скупштине општине Калиновик, заштићеним подручјем проглашена  је пећина Кук, као споменик природе „Пећина Кук“. Она представља спелеолошки објекат чији је значај у специфичним обиљежјима и  вриједностима, односно једноставан морфолошки и хидролошки систем са богато украшеним пећинским накитом као што су саливи, сталактити, сталагмити и пећински стубови.

Поред набројаног,  „Пећина Кук“ је и значајан палеонтолошки локалитет, на којем су пронађени остаци пећинског медвједа чија се старост процјењује између 36.000 и 40.000 година.

То су најстарији остаци пећинског медвједа на простору Босне и Херцеговине.

Пећина „Кук“ је смјештена у клисури ријеке Бистрице, између Калиновика и Фоче. Састоји се од неколико канала, развијених у два нивоа, укупне дужине 688 m.

На овм подручју установљен је режим заштите II степена, што значи да су дозвољена научна истраживања, пољопривредна производња домаћинстава у индивидуалном режиму, подизање аутохтоних састојина лишћара уз очување постојеће аутохтоне вегетације, изградња нових објеката и извођење радова који су у функцији презентације и заштите заштићеног природног добра, задржавање постојећих траса саобраћајница уз могућност предвиђања асфалтирања искључиво оних саобраћајница које ће водити до планираног паркинга, јавно освјетљење на урбаним површинама које могу имати искључиво пејзажни карактер.

С друге стране, забрањено је индустријско експлоатисање минералних и неминералних сировина, примарна прерада и претконцентрација сировина (осим у случају стратешког интереса при чему се утврђују посебни услови заштите животне средине), депоновање примарних и секундарних јаловина, отпада и вишка земље, изградња индустријских, инфраструктурних, привредних, хидротехничких и других објеката чији рад и постојање могу изазвати неповољне промјене квалитета земљишта, воде, ваздуха, живог свијета, љепоте предјела, културних добара и њихове околине, промјена намјене површина (осим промјена које проистичу из програмских докумената Управљача).

Затим, забрањена је и градња објеката пољопривредних домаћинстава изван постојећих грађевинских парцела, узимање фосилних материјала са геолошких профила, уништавање шумских комплекса и њихово уситњавање, преоравање природних ливада и пашњака, садња, засијавање и насељавање врста биљака које су стране за ово подручје (осим за потребе спречавања ерозије и клизишта), сакупљање, кориштење и уништавање свих заштићених дивљих биљних и животињских врста.