LAT

Ловиште ,,Трескавица“

Ловиште ,,Трескавица“ се налази у источном дијелу Републике Српске на подручју које адмнистративно припада општини Калиновик. Подручје ловишта обухвата дио масива Трескавице и Рогој, а налази се на размеђи јадранског и црноморског слива. Јандраском сливу припада само незнатан дио терена чије воде својим токовима гравитирају према ријеци Љута која се улијева у Неретву.

Остали дио ловишта је својим нагибима орјентисан црноморском сливу – према ријеци Бистрици и сливу Дрине и према Жељезници – у сливу Босне.

Рељеф ловишта је врло изражен. Карактеришу га крашки платои испод самих планинских врхова са чијих рубова почињу стрме падине које завршавају крашким облицима (вртаче – у подручју Гвозна) или пашњацима и ливадама (Гвозно поље, Спасовача) и мање или више стрмим, шумама обраслим странама у сливу водотока ријеке Добропољке и њених притока, те потока Саставци, Троглав и Дражин поток.

Површина ловишта износи 8.049 ha и типично је планинско. Највећа висина у простору ловишта је на врху Малог Трескаћа – 1969 m. Распоред извора, сталних водотока и језерских површина је готово идеалан.

Извора има широм ловишта: на највишем платоу, на планинским пашњацима, и у шумама. Изворском водом се алиментирају кратки крашки водотоци, Језеро повише Гвозна, као и стални водотоци: Добропољке и њених притока, Троглав потока и Дражиног потока, који никада не пресушују.

Безводне површине су у дијелу највишег платоа у дијелу Кичина, али њихове величине нису препреке да дивљач са тих терена подмири потребе за водом користећи се росом (у вишим предјелима) или на оближњим извориштима и водотоцима.

У ловишту постоје повољни услови за срнећу дивљач, дивље свиње, медвједе, дивокозе, зечеве, љештарке, тетријебе, вукове, вјеверице, соколове, орлове и друге врсте дивљачи.

Основне врсте дивљачи су срнећа дивљач, медвјед, дивокоза и вук.

ВРСТА ДИВЉАЧИ  ЛППБОНИТЕТ ЛОВИШТАКАПАЦИТЕТ ЛОВИШТА
СРНА3.700II222
МЕДВЈЕД10.00010
ДИВОКОЗА4.200II252
ВЕЛИКИ ТЕТРИЈЕБ1.100II50
ЉЕШТАРКА2.00080
ДИВЉА СВИЊА10.000II80
ВУК8.0004