LAT

Ловиште посебне намјене ,,Романија“

Ловиште је установљено одлуком Владе Републике Српске о установљавању ловишта у Републици Српској, Сл.гласник бр. 89/15., а подаци о називу, намјени,границама и површини ловишта, врстама дивљачи основног ловног фонда и другим условима потребним за за одрживо газдовањеловним ресурсима садржани су у Елаборату о

Привремени корисник ловишта: ШГ „Романија“ Соколац

Подаци о површини ловишта:

Укупна површина ловишта: 12.799 hа

Од укупне површине:

  • ловне 12,721 hа
  • неловне 78 hа

Структура површине ловишта:

  • оранице 12 ha
  • ливаде и пашњаци 1.260 hа
  • вртови, воћњаци 46 hа
  • шуме и шикаре и шумско земљиште 11.449 hа
  • голети и крш 0 hа
  • остале површине 33 hа

Тип ловишта (по надморској висини): планински

Тип ловишта (по намјени): посебно                                               

Разлози за установљавање овог ловишта су у чињеницама да у његовим границама постоје одлични станишни услови за узгој ријетких и проријеђених врста дивљачи: дивокоза, медвједа, љештарки.

Ловиште посебне намјене ,,Романија“ је установљено на подручју општина Соколац и Пале. Граница ловишта полази од раскрснице путева у Каљини (797) и прати пут према југу и југоистоку пратећи пут преко Бијеле воде до Сајице.

Ту се на раскрсници одваја од главног пута те колским путем преко коте 1079 долази до раскршћа путева под Чапуљом а затим наставља шумским путем до магистралне цесте изнад Дикаља, пресјеца је, и преко Трла 1070, извора Локвеце, извора Ивовац долази до коте 1132.

Од ове тачке граница у правцу запада пресјеца пут Копривнице – Боговићи, па путем преко Вараге долази до шумарске куће Боговићи. Граница се продужава изнад насеља Ђокићи испод Титове пећине и заобилазећи насеље излази на пут за Подмједник, продужава путем изнад Росуља, прелази на пут према Хоточинама и даље преко Равне Њиве и Халуге, одакле се спаја са путем у Царевој Води.

Ту граница наставља путем према Мргињу, те путем у правцу сјевера долази до села Градац, и даље до тригонометра 1051. Са ове тачке граница се одваја у правцу сјевероистока до раскрснице код села Крачуле и путем наставља до Велике окуке на старом путу Мокро – Соколац, те путем према сјеверу, кроз село Ступалице долази до окуке у Бановини, гдје напушта главни пут и наставља према сјеверу путем испод коте 1349 до раскрснице, одакле се наставља путем према Брезју. Од Брезја граница наставља путем испод извора те се одваја путем испод Пожара (1125) до коте 1022 и даље према сјеверу до раскрснице на Кошути. Од раскрснице граница наставља путем преко Хан Бара и долази до раскрснице путева у Каљини (797), односно на почетну тачку.

У њему постоје повољни станишни услови за: срнећу дивљач, дивље свиње, дивокозе, медвједе, зечеве, љештарке, вукове, вјеверице, сове, дивље голубове и друге врсте дивљачи (сисара и птица) којима одговарају постојећи станишни услови.

Основне врсте дивљачи су: срнећа дивљач, дивља свиња, медвјед и вук.