LAT

Ловиште ,,Сушица“

Ловиште посебне намјене ,,Сушица“ је установљено на подручју општине Сребреница. Граница ловишта почиње на обали Перућачког језера источно од села Клотијевац и иде узводно Дрином до границе општина Рогатица и Сребреница те према сјеверу прати општинску границу до тромеђе општина Милићи, Рогатица и Сребреница.

Одатле граница прати општинску границу између Милића и Сребренице до пресијецања са путем Рупово брдо – Јадар код рудника Боксита. Граница се даље наставља према истоку путем до раскрснице у Љељен долу (кота 937) одакле се у правцу југоистока пење на Врањевину и наставља преко Лучеве равни, тригонометра 1150, Стањевог брда, тригонометра 1125, Боровца, и даље низ косу до Глиза, одакле камионским путем, преко тригонометра 962 долази до раскрснице у Мачковцу, а затим силази низ косу на обалу Перућачког језера и спаја се са почетном тачком.

Површина ловишта износи 9.095 ha

  • ловна површина 8.393 ha
  • неловна површина 702 ha.

Ловиште је типично брдско.

У њему постоје повољни станишни услови за: срнећу дивљач, дивље свиње, дивокозе, медвједе, љештарке, вукове, дивље патке, дивље голубове и друге врсте дивљачи (сисара и птица) којима одговарају постојећи станишни услови.

Основне врсте дивљачи су: срнећа дивљач, дивља свиња, медвјед, дивокоза, љештарка и вук.

Корисник ловишта је  ШГ „Дрина‟ Сребреница.

Тип ловишта (по надморској висини): ловиште планинског типа

Тип ловишта (по намјени): посебно

Структура површина ловишта :

  • Ливаде и пашњаци 1.820 ha
  • Вртови, воћњаци и виногради 420 ha
  • Шуме, шикаре и шумско земљиште 6.025 ha
  • Голети и крш 56 ha
  • Остале водене површине 72 ha
  • Остале површине 702 ha

Дио ловишта „Сушица‟ ушао је у састав Националног парка „Дрина‟ и на том дијелу се не врши лов осим санитарног и узгојног одстрела, а на остатку ловишта План лова ће се и даље вршити по годишњем плану ловишта „Сушица‟. Врсте дивљачи у ловишту: вук, медвјед, дивља свиња, лисица, зец, срнећа дивљач, дивља мачка, дивокоза, љештарка.