ЋИР

Park prirode “Tara”

Park prirode “Tara” prostire se na području opštine Foča, u ukupnoj površini od 14.453,38 ha, a upravljanje ovim brirodnim bogatstvom povjereno Javnom preduzeću i Šumskom gazdinstvu “Maglić” Foča.

Osnovne vrijednosti Parka čine klisurasto – kanjonska dolina rijeke Tare sa brojnim brzacima, slapovima i bukovima, živopisni pejzaži, raznovrsni eko – sistemi i staništa, te reliktne i endemične biljne zajednice.

Vegetacija ovog poručja je veoma raznovrsna i usovljena velikim brojem ekoloških faktora, kako klimatskih, orografskih i edafskih, tako i biotičkih , sa značajnim uticajem čovjeka.

Na cjelokupnoj površini ustanovljeni su režimi zaštite II i III stepena, a što podrazumijeva zabranu uništavanja i uznemiravanja biljnog i životinjskog svijeta, sječu šume, izgradnju hodroenergetskih objekata, kao i svih drugih aktivnosti koje mogu uništiti ili narušiti ekosistem zaštićenog područja.

Režim zaštite II stepena obuhvata površinu od 4.336,48 ha i čine ga četiri odvojene cjeline kojima je obuhvaćen prostor kanjona rijeke Tare, zatim kanjon Vukojničkog potoka i potoka Skakavac, kao vrh Radovine, te područje Konjskog polja sa obroncima Male Ljubišnje.

Režim zaštite III stepena obuhvata površinu od 10.086,90 ha.

Park prirode “Tara” stavljen je pod zaštitu u cilju očuvanja jedinstvenih morfoloških osobenosti ovog područja. Ističe se izuzetnom ambijentalnom i estetskom vrijednošću zahvaljujući živopisnim pejzažima.

Postoji veliki broj vidikovaca na ivicicama kanjonske doline Tare.

Park prirode Tara bogat je i objektima kulturno-istorijskog i graditeljskog naslijeđa.