LAT

Ловство и ловни туризам

Економске функције ловног туризма огледају се у доприносу  развоја других привредних дјелатности и у доприносу општем привредном развоју. Велики број дјелатности Јавног предузећа пружају могућности за проширење асортимана производа и услуга, а тиме и унапређења пословања.

Јавно предузеће настоји да се прилагоди промјењљивим захтјевима друштва у односу на ресурсе шума и шумског земљишта, уз обавезно поштивање концепта одрживости који подразумијева  принцип задовољавања садашњих захтјева друштва без угрожавања интереса будућих генерација.

Атрактивност ловишта, приступачност истог, те материјално – техничка обезбјеђеност и организованост представљају елементе производа у ловном туризму. Јавно предузећe, преко својих организационих дијелова управља веома атрактивним подручјима са богатим фондовима дивљачи што је основни предуслов за само одвијање лова, а ловцима туристима су најитересантније наше врсте, као што су мрки медвјед, дивокоза, велики тетријеб и вук.

Битно је напоменути да дивљач јесте природни ресурс који је обновљив, али не и неисцрпан, те смо из тог разлога у обавези радити на његовом очувању.

Ловсто подразумијева …..

Када говоримо о ловном туризму, постоји и низ организационих проблема, као што је чињеница да тржиште ловног туризма још увијек није довољно препознато као потенцијал за развој руралних подручја.

Такође, недовољно је и развијен систем формалног образовања о ловству у оквиру ловног туризма, слабо је развијен систем туристичког посредништва специјализованог за ловно – туристичку дјелатност и недовољно је развијен систем самофинансирања промотивних активности у иностранству.

Поред тога, а из разлога што нису имплеметиране одредбе CITES-а онемогућен је извоз, односно износ ловачких трофеја из Босне и Херцеговине, што представља велику препреку за долазак ловаца из иностранства у наша ловишта.

Према доступним подацима, ловачка друштва у Европи окупљају преко 7,3 милиона ловаца, а просјечна потрошња око 10.000 еура годишње по ловцу. Око 30% ловаца у Европи одлази у ловна подручја изван матичне земље.

Учешће у ловном туризму условљено је низом елемената, а то су: висока платежна моћ ловаца, спортске склоности, способност баратања и дозвола за ношење оружја, потребе за дружењем у специфичном окружењу.

У наредном периоду, када је у питању ловни туризам, понуда би требала бити више усмјерена на иностране ловце, али је претходно неопхоно инсистирати на реализацији одредби CITES-а.

Извори прихода у ловном туризму остварују се по основу  такси за улазак у ловиште, такси за одстрел, рањавања и промашаје, по основу откупа меса уловљене дивљачи, по основу услуга у вези са ловом, водичи, кориштење ловачких паса, кориштење возила, услуга смјештаја и слично. 

Међународни инструменти који утичи на процес трговине ових производа су исти који утичу на трговину уопште, као што је Свјетска трговинска организација (WTO), инструменти везани за заштиту околине, на примјер  Конвенција о заштити угрожених врста биљака и животиња (CITES), Конвенција о биолошкој разноликости Рио 1992. (CBD).

Поред међународних прописа, постоје и национални прописи који регулишу трговину осталих шумских производа (закони који регулишу ову област, област трговине, правилници, царинске мјере (царине приликом увоза и царине приликом извоза, нецаринске мјере фитосанитарна контрола, стандарди, технички стандарди и сл.), а ту су још и добровољни инструменти, на примјер: међународна организација за стандардизацију (ISO).

Јавном предузећу су на кориштење додијељена четири посебна и 15 привредних ловишта.

Посебна  ловишта се установљавају у аутхтоном станишту вриједне, ријетке и угрожене врсте дивљачи, док у привредна ловишта она ловишта чији се ловни ресурс одрживо користи и побољшава на основу уложеног капитала, а циљ је остваривање пословне добити.

Значајније врсте заступљене у нашим ловиштима су: дивокоза, вук, медвјед, велики тетријеб, срнећа дивљач, дивља свиња, зец, фазан, јаребица пољска, љештарка и јаребица камењарка.

Ловишта Јавног предузећа налазе се у близини урбаних средина, што омогућава реализацију додатних активности осим лова, као што знаменитости, културни догађаји и манифестације и слично.

Закон о ловству можете преузети на овом линку.