ЋИР

IZJAVA O MISIJI,  VIZIJI I CILjEVIMA JPŠ „ŠUME REPUBLIKE SRPSKE“ A.D. SOKOLAC

Polazeći od uloge određene Zakonom o šumama i njegovim izmjenama i dopunama, Ugovora o korišćenju šuma i šumskog zemljiša u svojini Republike Srpske, te shodno prihvaćenim standardima, zadatak JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac je:

Misija

Obezbjediti održivo korištenje šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike Srpske na ekološki prihvatljiv, ekonomski efikasan i društveno odgovoran način.

Održivo korištenje šuma i šumskog zemljišta podrazumijeva planiranje, upravljanje i nadzor nad svim aktivnostima u okviru korištenja šumskog resursa, te izvođenja radova na način da isti održavaju i unapređuju njegov potencijal, kako bi se udovoljilo potrebama sadašnjih i budućih generacija.

Ekološki prihvatljivo korištenje šuma i šumskog zemljišta  podrazumijeva održavanje, unapređenje i zaštitu šumskih ekosistema; održavanje i unapređenje proizvodnih funkcija šuma; održavanje i unapređenje opšte korisnih funkcija šuma.

Ekonomski efikasno korištenje šuma i šumskog zemljišta podrazumijeva ostvarenje  najboljeg ekonomskog rezultata uz obezbjeđenje trajnosti prinosa od drveta i ostalih šumskih proizvoda, djelatnosti i funkcija šuma.

Društveno odgovorno korištenje šuma i šumskog zemljišta podrazumijeva da je Javno preduzeće odgovorno prema svojim zaposlenima i socijalnim partnerima, na način da ispunjava sve obaveze shodno zakonskim, podzakonskim i internim aktima; da je pouzdan partner kupcima i interesnim grupama, koji provodeći svoju poslovnu politiku realizuje vlastitie ciljeve, uz uvažavanje interesa partnera; saradnjau sa naučnim institucijama i stručnim organizacijama i udruženjima. JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac je jedan od glavnih nosilaca privrednog razvoja Republike Srpsek, posebno u ruralnim dijelovima gdje je zapravo nosilac egzistencije i opstanka stanovništva.

Vizija

Kao korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike, želimo unaprijediti svijest društva u cjelini o šumama kao priodnom resursu, te unaprijeđivati načela održivog razvoja. U narednom periodu:

– JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac razvijati u pravcu perspektivnog i profitabilnog društva, za upravljanje resursima šumskih područja koje svoje poslovanje zasniva na principima održivog upravljanja;

– Razvijati i unaprijeđivati opštekorisne funkcije šuma;

– Dosljedno provoditi rezolucije i konvencije koje su prvenstveno vezane za  zaštitu šuma i drugog biljnog i životinjskog svijeta;

– Razvijati i ostale djelatnosti u svrhu održivog korištenja, te ostvarivanju dodatnih prihoda po osnovu korištenja šumskih potencijala.

Strateški ciljevi :

1. Ekološki

Korištenje šuma i šumskog zemljišta vršiti shodno principima održivog korištenja i prihvaćenim međunarodnim standardima.

2. Finansijski

– Maksimirati finansijske efekte poslovanja putem optimalizacije troškova i povećanja prihoda;

– Poslovanje uz pridržavanje osnovnih principa održivog razvoja: ekonomskog, ekološkog i socijalnog.

3. Socijalni

Stvoriti humanu i kreativnu radnu atmosferu putem:

– programa razvoja ljudskih resursa;

– programa prekvalifikacije i dodatne obuke zaposlenih u Preduzeću;

– programa zaštite na radu sa ciljem smanjenja broja nezgoda i nesreća na radu;

– razvijanje sistema komunikacije sa ostalim interesnim grupama.

Osnovne vrijednosti:

Za ostvarenje Misije i dostizanje Vizije neophodno je ponašanje prilagoditi očekivanjima i ciljevima svih zainteresovanih strana za djelatnost JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, a to su prvenstveno vlasnik, kupci, izvođači radova, dobavljači, zaposleni, jedinice lokalne samouprave, kao i interesne grupe. 

Iz tog razloga, osnovne vrijednosti su:

– ispunjavanje očekivanja vlasnika, utvrđenih Zakonom o šumama i planovima;

– povećavati rast vrijednosti resursa;

– izgraditi partnerski odnos sa kupcima;

– izgraditi partnerski odnos sa izvođačima radova;

– izgraditi partnerski odnos sa dobavljačima;

– uvažavanje interesa jedinica lokalne samouprave;

– uvažavati potrebe, interese i sposobnosti radnika uspostavljanjem sistema nagrađivanja;

– odgovoran i korektan odnos sa socijalnim partnerima.