ЋИР

ŠG „Treskavica“ Trnovo

Šumsko gazdinstvo „Treskavica“ Trnovo sa sjedištem u Trnovu, nalazi se na teritoriji opštine Trnovo i teritoriji opštine Istočna Ilidža. Korisnik je šuma i šumskog zemljišta na formiranom šumskom – privrednom području (ŠPP) „Trnovsko“.

ŠPP „Trnovsko“ se sastoji od sjevernog i južnog dijela. Na sjeveru se graniči sa opštinama Istočni Stari Grad i Pale u Republici Srpskoj, a u Federaciji BiH sa opštinom Trnovo i gradom Sarajevo.

U južnom dijelu se graniči sa opštinom Kalinovik u Republici Srpskoj i opštinom Trnovo u Federaciji BiH.

ŠPP „Trnovsko“  zauzima  površinu pod šumama 8.830,27 ha . 

Šira kategorija šuma:Površina u ha:
Visoke šume sa prirodnom obnovom5,202.04
Visoke degradirane šume182.01
Šumske kulture330.18
Izdanačke šume3,090.08
Površine podesne za pošumljavanje i gazdovanje251.44
Površine nepodesne za pošumljavanje i gazdovanje772.78
Sporne površine4.15

Gazdinstvo je podijeljeno na tri privredne jedinice:

Privredne jedinice:Površina u ha:
Crna rijeka-Željeznica627.29
Kasindolska rijeka4,332.81
Hojta-Presjenica804.16

Sjeverni, veći dio područja, obuhvata dijelove slivova Kasindolske rijeke i Željeznice, a prostire se od obronaka Igmana na zapadu do Sarajevskog polja i Trebevića na sjeverozapadu i sjeveru.

Na jugu, istoku i jugoistoku zahvata masiv Jahorine, a na jugu i jugozapadu predio Grabske šume.

Južni dio područja obuhvata slivove pritoka Željeznice: Hrasnice i Širokarnice, odnosno sjeveroistočni dio masiva planine Treskavice.

Klimatske karakteristike

Klima ovog područja je većim dijelom planinska. U nižim predjelima je prisutna pojava temperaturne inverzije pa i u njima vlada planinska klima ali nešto blažeg oblika.

U području preko 1.500 m nadmorske visine planinska klima ima karakter alpske klime.

Vegetacijski period traje od 100 do 180 dana, osim na najvišim pojasevima Treskavice i Jahorine, gdje traje nekoliko dana.

Srednja godišnja temperatura je od 1,3 °C do 9,7 °C.

Prosječna godišnja vrijednost padavina je 1.146 mm.

Biološke karakteristike

Prema horizontalnom raščlanjenju šumske vegetacije u bivšoj Jugoslaviji po (Stefanović,1977.) ŠPP Trnovsko pripada Oblasti unutrašnjih dinarida, jugoistočnom bosanskom području , Trnovskom i Igmansko – Zelengorskom rejonu.

Na ovom području rasprostranjene su šume bukve i jele sa smrčom (Piceo – Abieti – Fagetum), kao i šume bukve (Luzulo fagetum).

Unutar ovih šuma rasprostranjene su sekundarne fitocenoze bukve (Fagetum montanum illyricum).

Za subalpinsku zonu karakteristična je zastupljenost šuma bukve (Fagetum subalpinum) i klekovine bora (Pinetum mugi).

Na staništima u kanjonima vodotoka rasprostranjene su reliktne šume crnog bora (Pinetum nigrae calcicolum), šume crnog graba (Orno Ostryetum), termofilne šume bukve (Ostryo Fagetum) i šume javora i lipe ( Aceri – Tilitum – mixtum).

Hrastove zajednice, šume kitnjaka i cera (Quercetum petraeae – cerris), zatim šume kitnjaka i graba (Querco – Carpinetum), šume kitnjaka (Quercetum petraeae montanum), uglavnom su vezane za niže predjele prema Sarajevskom polju, te slivove Željeznice i Dobropoljske rijeke.

Šumsko Gazdinstvo „Treskavica“ Trnovo pripada brdsko – planinskom području i okruženo je planinama Treskavica, Igman, Bjelašnica i Jahorina. Planina Treskavica je izuzetno bogata sa izvorištima i ispod koje izvire i rijeka Željeznica.

Smatra se da na planini Treskavici ima 365 izvorišta.

Najviši vrh planine Treskavice je Đokin toranj (2.086 m).

Kontakt

Trnovskog bataljona 116, Trnovo057/610-057treskavica@sumers.org