ЋИР

ŠG ,,Klekovača – Potoci” Istočni Drvar

Područje na kojem gazduje ŠG “Klekovača – Potoci“ se prostire većim dijelom na području opštine Istočni Drvar i manjim dijelom na području opštine Ribnik. Površina opštine iznosi oko 66 km2.

Šumsko – privredno područje “Istočnodrvarsko” sa istoka i sjevera graniči sa opštinom Ribnik, a sa sjeverozapada sa opštinom Drinić, dok na jugozapadu graniči sa Federacijom BiH.  Istočni Drvar, čije je sjedište u Potocima, nalazi se na koordinatama 44o 23I 33II SGŠ i 16o 37I 12II IGD i jedna je od najmanjih opština u Republici Srpskoj.

Opštinu čine mjesta: Potoci, Srnetica, Dražići i Uvala.

Šira kategorija šuma:Površina u  ha:
Visoke šume sa prirodnom obnovom6,982.57
Visoke degradirane šume
Šumske kulture78.38
Izdanačke šume
Površine podesne za pošumljavanje i gazdovanje329.22
Površine nepodesne za pošumljavanje i gazdovanje239.96
Uzurpacije19.69

ŠPP “Istočnodrvarsko” je podjeljeno na tri privredne jedinice:

Privredne jedinice:Površina u  ha:
Potoci-Resanovača7,257.42
Klekovača-Repovac266.58
Klekovača -Drvar125.82

Područje je izgrađeno od nekoliko krečnjačko – dolomitnih masiva i visoravni.  Šume jele i smrče predstavljaju terminalnu fazu u procesu sukcesije i zajednice Piceo – Pinetum illyricum, prema konačnim zajednicama Abieti – Fagetum illyricum odnosno  Piceo – Abieti – Fagetum dinaricum. 

Zajednica je karakteristična za mezozojske krečnjake na mnogim Dinarskim planinama na toplijim ekspozicijama. 

Područje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, koje se karakteriše heterogenim klimatskim prilikama.

Na ovom području smanjuje se i meješaju razni klimatski uticaji, pa je teško utvrditi granice između pojedinih tipova klime.

Zemljište je složena dinamička prirodna tvorevina  nastala kao rezultat djelovanja niza pedogenetskih i ekoloških faktora.

U šumamam ŠPP-a javljaju se sledeći tipovi zemljišta: kalkomelanosol, kalkokambisol, luvisol i rendzine.

Funkcije šuma su :

  • Privredna (ekonomska) funkcija  koja podrazumijeva proizvodnju drveta i drugih šumskih proizvoda, uključujući i lovnu divljač radi ostvarenja prihoda i
  • Opštekorisne funkcije šuma (Ekološke funkcije, socijalne funkcije…).

Prema utvrđenim funkcijama i mjerama gazdovanja šume mogu biti: 

  • Privredne šume,
  • Zaštitne šume,
  • Šume posebnih namjena.

ŠPP pruža velike mogućnosti u pogledu lova. Istočnodrvasko područije sadrži velike količine lovne divljači koje se putem lovočuvarskih službi čuvaju od lovokradica. Štete od divljači na ovom području nisu značajnije izražene, ali u cilju preventivnog djelovanja preporučljivo je u zimskom periodu, u saradnji sa lovačkom organizacijom obezbjediti dovoljno hrane za prihranjivanje divljači.

Razvijenost ostalih kapaciteta i poljoprivreda

Opština Istočni Drvar je bogata prirodnim resursima: šuma, šljunak, ljekovitim biljem.

Takođe značajne mogućnosti pruža i dalji razvoj malih i srednjih preduzeća, dobri uslovi za razvoj seoskog, zdravstvenog i lovnog turizma. Takođe značajne mogućnosti u proizvodnji mesa i mlijeka, sakupljanje i pakovanje ljekovitog bilja, gljiva, kao i pčelarskih proizvoda.

Plan zaštite i čuvanja šuma

Šume kao najvažniji prirodni ekosistem stalno su izložene napadu više vrsta štetnih biotskih i abiotskih uticaja. Ako želimo sačuvati osnovne vrijednosti šuma na šumsko – privrednom području, treba obratiti veliku pažnju na zaštitu i čuvanje šuma jer su one podložne opasnostima od požara, biljnih bolesti, napada štetnih insekata i dr. Potrebno je blagovremeno provoditi prorede, sanitarne sječe, uspostavljanje šumskog reda  i stalno postavljanje kontrolnih stabala.

Kontakt

Potoci bb, Istočni Drvar050/480-076klekovacapotoci@sumers.org