ЋИР

ŠG „Milići“ Milići

Šumsko gazdinstvo “Milići” vrši korišćenje šuma i šumskog zemljišta, uz obavezu održavanja, na prostoru šumsko – privrednog područja (ŠPP) “Milićko” sa sjedištem u Milićima. 

ŠPP “Milićko” nalazi se u istočnom dijelu Republike Srpske, a zauzima prostor između 440 00’ 53,33” i 440 18’ 59,78” sjeverne geografske širine, te između 180 58’ 29,73” i 190 12’ 19,98” istočne geografske dužine.

Sjeverno i sjeverozapadno, ovo šumsko – privredno područje, graniči sa „Vlaseničkim“ šumsko – privrednim područjem, jugozapadno sa „Hanpjesačkim“, južno sa „Rogatičkim“, a istočno sa „Donjedrinskim“ šumsko – privrednim područjem.

Ukupna površina šumsko – privrednog područja iznosi 11.549,87 ha.

Šira kategorija šuma:Površina u ha:
Visoke šume sa prirodnom obnovom6,692.42
Visoke degradirane šume
Šumske kulture814.82
Izdanačke šume2,083.93
Površine podesne za pošumljavanje i gazdovanje35.97
Površine nepodesne za pošumljavanje i gazdovanje1,922.73
Uzurpacije8.84

ŠPP “Milićko” podijeljeno je na 6 privrednih jedinica:

Privredne jedinice:Površina u ha:
Gornji Jadar5,096.17
Kravica-Polom680.91
Udrč-Kamenica662.81
Studeni Jadar-Dubnica3,647.67
Ratak-Devetak1,141.93
Luka-Klotijevac329.22

Preovlađuju šume bukve acidofilnog karaktera (Luzulo–fagetum), sporadično (Musci–fagetum), a na krečnjačkim zemljištima rasprostranjene su neutrofilne šume bukve (Fagetum montanum illyricum).

Značajan dio imaju i razne fitocenoze hrastova, a sporadično, orografski uslovljene, javljaju se termofilne šume bukve, šume hrastova i crnog graba, odnosno graba.

U višim dijelovima područja najzastupljenije su šume bukve i jele sa smrčom (Piceo-Abieti-Fagetum), a na manjim površinama zastupljene su sekundarne šume bukve (Fagetum montanum et Luzulo – Fagetum).

Kao posebnost treba spomenuti reliktne fitocenoze Pančićeve omorike (Piceetum omorikae, Omorikae Piceeto – Abieto – Fagetum pinetosum).

Pančićeva omorika (Picea omorika (Pančić) Purk.) endemit Balkanskog poluostrva i tercijarni relikt nalazi se od prirode i na području Šumskog gazdinstva „Milići“ Milići gdje su konstatovane dvije sastojine Pančićeve omorike,  jedna na lokalitetu Štedrića, a druga na lokalitetu Radave.

Najsjevernije prirodno nalazište Pančićeve omorike u svijetu jeste nalazište u ŠG ,,Milići“, lokalitet Štedrić, Tijesni do – Tisovljak. Obuhvata dio odjeljenja 173, odsjek ,,d“. Rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, priznata je i upisana u Registar šumskih sjemenskih objekata Republike Srpske pod registarskim brojem S.S.035.1229.24.

Prema Fukareku (1956), sastojina je imala površinu od oko 10 ha, sa oko 300 starih i srednjodobnih stabala Pančićeve omorike, od  kojih su neka bila visoka od oko 50 m i prečnika blizu 1 m. U sastojini je tada bilo dosta panjeva, jer su mještani (selo Višnjice) obilno koristili cjepko drvo Pančićeve omorike za izradu kačica, brema i drugih kućnih potrebština. Sastojina se izdvajala od svih drugih sastojina Pančićeve omorike po sastavu prizemne vegetacije i prirodnom obnavljanju, te je i tada činila vrijedan naučni objekat, koji se morao zaštititi od daljeg uništavanja.   Sastojina je raznodobna. Učešće drugih vrsta je oko 40% (smrča 30% i jela 10%) Sklop sastojine je potpun (0.7). Visina stabala je između 25-38 m, preovladavaju stabla visine od 33 m. Prsni prečnik stabala se kreće od 20-50 cm, preovladavaju stabla od 35 cm. Po površini objekta, u manjim ili većim krpama zastupljen je podmladak jele i smrče. Pojedinačno i veoma rijetko, javlja se podmladak pančićeve omorike. Podmladak je zdrav i vitalan. Punodrvnost i pravnost stabala su vrlo dobra, usukanosti nema. Veoma rijetko su primjetna blaga oštećanja od mrazopucina. Stabla omorike su dosta dobrih fenotipskih odobina, pa su stoga interesanta u smislu proizvodnje sjemena, odnosno kao sjemenski objekat. Zdravstveno stanje omorike je srednje dobro. Često plodonosi (svake 2-5 godina), a pristup i dolazak do sjemenskog objekta je obezbijeđen što olakšava fazu prikupljanja i transporta sjemena.

Ukupna površina (ha)5,35
Redukovana površina1,39
Geografska širina444’ 22.7”
Geografska dužina195’ 46.9”
Nadmorska visina990-1100
Nagib (0)15-40
Ekspozicija  Sjever, sjev-istok
Površina, položaj i orografski uslovi
Geološka podlogaKrečnjak
Tip zemljištaPlitko krečnjačko
Vegetacijski tipOmorikae Piceeto-Abieto-Fagetum pinetosum
Stanišni uslovi (podaci preuzeti iz prijave)
Oblast  Oblast unutrašnjih dinarida
PodručjePodručje istočnobosanske visoravni
Rejon  Romanijski rejon
Geološka podlogaBankoviti krečnjaci i masivni briozojsko-koralni krečnjaci
Tip zemlj.Mozaici kalkomelanosol – kalkokambisol
Realna veget. Fagetum monatanum
Stanišni uslovi (podaci preuzeti sa karata
ekološko-vegetacijske rejonizacije)
KlimaUmjereno-kontinentalna
Vegetacioni period120 – 190 dana
Srednja godišnja temperatura vazduha9,4  S
Najtopliji mjesecjul, 16,1 0  S
Najhladniji mjesecjanuar, -3,8 0  S
Količina padavina1068
Klimatski uslovi

Druga sastojina Pančićeve omorike na području ŠG „Milići“ otkrivena je 2019.godine. Šire područje nalaska druge sastojine Pančićeve omorike je Radava (lokalni naziv Vranovina) i pripada privrednoj jedinici „Ratak Devetak“, odeljenje 138. odsjek 02. Sam pronalazak i opis sastojine je izvršen od strane diplomiranih inženjera šumarstva Milomira Kovačevića i Zorana Kipića.

Ukupna površina (ha)1
Redukovana površina0,3
Istočna kordinata06590709
Sjeverna kordinata04876361
Nadmorska visina1300-1340
Nagib (0)70-80
Ekspozicija  Sjeverna
Površina, položaj i orografski uslovi
Geolo. podlogaKrečnjak
Tip zemlj.Plitko krečnjačko zemljište- kalkomelanosol
Vegetacijski tipPiceto-Abietum
Stanišni uslovi
Oblast  Oblast unutrašnjih dinarida
PodručjePodručje istočnobosanske visoravni
Rejon  Romanijski rejon
Geološka podlogaSivi,slojeviti, bankoviti i masivni krečnjaci
Tip zemljištaMozaici kalkomelanosol
Realna vegetacijaPiceo – Abieti Fagetum / Fagetum monatanum
Potencijalna vegetacijaPiceo – Abieti Fagetum
Stanišni uslovi (podaci uzeti sa karata ekološko-vegetacijske rejonizacije)
KlimaSubplaninska klima
Vegetacioni period120 – 190 dana
Srednja godišnja temperatura vazduha6,5 °C
Najtopliji mjesecjul
Najhladniji mjesecjanuar
Količina padavina1.085-1.433 mm³/m²
Klimatski uslovi
Prečnik od 5cm do 20cm     preovlađuju stabla prečnika 10 cm
Prečnik evidentiranih stabala
Visina od 5m do 15m             preovlađuju stabla visine 8 m
Visina stabala
Prirodni ili vještačkiprirodni
Uzgojni oblik sastojineraznodobna
Zastupljenost drugih vrsta u %70% (jela i smrča)
Sklop0,60
Opis stanja podmladka tretirane vrstepojedinačan
Opis  objekta

Klima područja ima karakter kontinentalne klime u nižim dijelovima, a umjereno kontinentalne u višim i planinske u najvišim dijelovima. Na padavine u vegetacionom periodu, u nižim dijelovima područja, otpada oko 55% godišnjih padavina, a u višim oko 52%. Vegetacioni period traje 190 – 210 dana, u nižim dijelovima područja, a u višim 120 – 190 dana.

Šumsko – privredno područje „Milićko“ po Ekološko – vegetacijskoj rejonizaciji Bosne i Hercegovine većim dijelom pripada Srebreničkom rejonu, Donjedrinskom području, Prelazno ilirsko – mezijskoj oblasti. Pripada brdsko – planinskom pojasu, u kom se izdvajaju manje aluvijalne ravni i terase, te planinski masivi. Rejon karakteriše masiv eruptivnih stijena sa paleozojskim škriljcima i pješčarima, kao i trijaskim krečnjacima, te pješčarima, glincima i rožnjacima.

Najzastupljeniji tip zemljišta je distični kambisol, a na manjim površinama javljaju se i zemljišne kombinacije tipa mozaika kalkomelanosola, kalkokambisola na krečnjaku i eutričnog kambisola na silikatnim stijenama.

Ovo su tipična šumska zemljišta, koja su na krečnjacima pretežno plitka i suva, dok su na ostalim supstratima srednje duboka i duboka, i znatno vlažnija.

Manji dio područja, viši dijelovi pripadaju Oblasti unutrašnjih dinarida, odnosno području Istočnobosanske visoravni. Geološki gledano ove dijelove karakterišu krečnjaci, a od zemljišta su najzastupljenija zemljišta na krečnjacima i distični kambisoli na kiselim silikatnim supstratima.

Važeća šumsko – privredna osnova stupila je na snagu 01.01.2021.godine i ima važnost do 31.12.2030. godine.

Kontakt

Takovska br.1, Milići056/490-331milici@sumers.org