ЋИР

,,Istraživačko razvojni i projektni centar” Banja Luka

Istraživačko razvojni i projektni centar formiran je 1972. godine pod nazivom Biro za projektovanje u šumarstvu, a poslovao je u sastavu INCEL-a.

1976. godine izdvaja se iz sastava INCEL-a i prelazi u ŠIPAD, a posluje kao jedna od članica RO ,,IRC” to kao OOUR  ,,Biro za projektovanje”.

U sastav JPŠ ,,Srpske šume” ulazi 08.06.1993. godine kao Poslovna jedinica IRC – BIRO Banja Luka, a 02.06.1995. godine mijenja naziv u JPŠ ,,Srpske šume” – Istraživačko razvojni i projektni centar Banja Luka, sa sjedištem u ulici Jovana Dučića 28, a od 2011. godine na adresi Grčka 21, Banja Luka.

Istraživačko razvojni i projektni centar Banja Luka broji 42 zaposlena radnika od kojih su 31 radnik sa visokom stručnom spremom, 24 su diplomirani inženjeri šumarstva, ekonomisti, pravnik, programeri i 5 master inženjera šumarstva.

Istraživačko razvojni i  projektni centar osnovan je s ciljem da za Preduzeće, prvenstveno, ali i za druge subjekte, izrađuje i izvršava:

  • izrada i recenzija studija iz oblasti šumarstva i zaštite životne sredine,
  • izrada šumskoprivrednih osnova u državnoj i privatnoj svojini,
  • izrada lovnih osnova,
  • izrada planova gazdovanja šumama,
  • izrada izvođačkih projekata za šumarstvo i zaštitu životne sredine,
  • izrada investiciono – tehničke dokumentacije za investicije u šumarstvu i hortikulturi i inženjering,
  • izrada projekata šumskih komunikacija, primarne i sekundarne mreže šumskih puteva i drugih građevinskih objekata niskogradnje u šumarstvu,
  • projektovanje organizacije rada i tehnoloških postupaka za unapređenje rada u šumarstvu,
  • poslovi razgraničenja šuma i obilježavanje granica,
  • vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem investicionih radova,
  • pedološko i tipološko kartiranje šuma i šumskog zemljišta i istraživanje tipova šuma
  • naučno – istraživački rad, istraživanje i razvoj,
  • transfer tehnologije iz oblasti šumarstva i automatske obrade podataka,
  • projektovanje aplikacija iz oblasti AOP,
  • izrada svih vrsta karata i kopiranje,
  • stručno usavršavanje kadrova za potrebe šumarstva i vlastite potrebe,
  • vršenje konsalting i inžinjering usluga iz oblasti:
    •       automatske obrade podataka,
    •       uređivanja šuma,
    •       otvaranja šuma,
    •       eksploatacije šuma,
    •       rasadničke proizvodnje i uzgoja šuma,
    •       monitoring i zaštita šuma,
    •       unutrašnje stanje dubećih stabala (akustična tomografija – Arbotom®),
    •       GIS i GPS usluge (obuka i izrada namjenskih aplikacija) Esri ArcGIS, QGIS, AutoCAD,
    •       WEB – GIS.

Organizacija

Izvršenje poslova i radnih zadataka Istraživačko – razvojnog i projektnog centra organizuje se preko službi i to:

1. Služba za procjenu šuma,

2. Služba za planiranje gazdovanja i izradu investiciono-tehničke dokumentacije,

3. Služba za projektovanje šumskih puteva, (primarna i sekundarna mreža)

4. Služba za AOP i GIS,

5. Izvještajna i dijagnozno – prognozna služba,

6. Odjeljenje za sjemensko – rasadničku proizvodnju,

8. Odjeljenje za ostale šumske proizvode i ostale djelatnosti,

7. Služba zajedničkih poslova.

Oprema

Istraživačko razvojni i  projektni centar prati savremene trendove i tehnologije koje se koriste u oblasti šumarstva.

Najzastupljenija oprema je renomiranih proizvođača: Haglof, Grube, SUUNTO, GARMIN, MAGELLAN, LEICA.

Akustična tomografija – Arbotom® (unutrašnje stanje dubećih stabala)

Informacioni sistem

S obzirom na trend koji je aktuelan u svijetu, a i na našim prostorima, gdje je pravilo da neka kompanija koja ima širok spektar poslovanja i veliki obim svog poslovanja, ukoliko želi da bude uspješna, konkurentna i prije svega da pruža podršku od javnog interesa kroz iskorišćenje aktuelnih i savremenih informacionih tehnologija, vođenje takvog poslovanja i njegovo planiranje mora u mnogome obavljati putem jednog ili nekog od savremenih ERP (Enterprise Resource Planning) rješenja.

2000. godine JPŠ ,,Šume Republike Srpske” a.d. Sokolac su u svoje poslovanje uveli informacioni sistem. Svi organizacioni dijelovi u sastavu JPŠ dobili su instalirane jedinstvene programe u okviru informacionog sistema.

Programi su višekorisnički, izrađeni u programskom jeziku COBOL RM, pod operativnim sistemom UNIX. Program i podaci su na serveru, a na radnim stanicama je instaliran program za vezu sa serverom. Operativni sistem na radnim stanicama je Windows 9x/XP/7 ili Vista.

Vremenom i dolaskom na tržište savremenijih ERP rješenja, postojeći informacioni sistem je izgubio trku pogotovo integraciju i interakciju sa GIS tehnologijama.

Tržište ERP rješenja je veoma razvijeno u svijetu i na njemu dominiraju tri globalne kompanije : SAP, Oracle i Microsoft. Ovo tržište i aktivnosti na njemu se mjere iznosom od preko 40 milijardi US dolara. SAP (System Application and Products) je najveća softverska kompanija na svijetu mjereno prihodima po prodatim ERP rješenjima sa preko 10 miliona korisnika. JPŠ ,,Šume Republike Srpske” a.d. Sokolac su u postupku implementacije SAP (System Application and Product).

GIS (geografski informacioni sistem) je jedan od važnijih informacionih  sistema u okviru Integralnog informacionog sistema JPŠ „ Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac je sastavni dio IRPC infrastrukture.

Modul prostornih podataka predstavljen je centralnom GIS bazom podataka realizovanom kroz Esri ArcGIS Enterprise Geodatabase. Fizički, ona predstavlja georeferencirane vektorske i rasterske GIS podatke koji su u aktivnoj upotrebi u JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac. Prestavlja osnovu za izradu šumsko – privrednih osnova i izvođačkog projekta, budući da daje prostornu referencu za sve uređajne jedinice: šumsko – privredna područja, privredne jedinice, odjeljenja i odsjeke.

Takođe sadrži i druge prostorne podatke, poput državnih granica, granica entiteta, granica opština, topografske karte, digitalne modele terena, vodotoke, pedološke podatke, geološke podatke, ali i šumske puteve, stovarišta, sjemenske objekte, stovarišta, lovne objekte itd. Kroz isti modul vrši se održavanje prostornih podataka, a istovremeno se omogućava i skladištenje podataka prikupljenih tokom specifičnih procesa iz drugih modula poput taksacije tokom izrade inventure,  šumsko – privrednih osnova, ili terenskog rada i doznačavanja tokom izrade izvođačkog projekta. Podaci se skladište u vidu tačaka, linija i poligona, alfanumeričkih tabela i rasterskih podataka, sve u državnom koordinatnom sistemu.

Podaci se krajnjim korisnicima distribuiraju kroz desktop/web/mobilne GIS aplikacije na GDi Ensemble i Esri ArcGIS platformi, korišćenjem prije svega servisno orijentisane arhitekture, koja omogućava veliki broj jednovremenih korisnika.

Kontakt

Ulica Grčka br.21, 78000 Banja Luka051/ 213-005irpc@sumers.org