ЋИР

Zaštita šuma od požara

Šumski požari predstavljaju veliku opasnost za šume i šumsko zemljište, naseljena mjesta i ljude. Požari izazivaju najveće ekološke i ekonomske katastrofe u šumskim ekosistemima. Oni prave odromne štete zdravlju ljudi, biljnom i životinjskom svijetu, te utiču na klimu. Visoke temperature posljednjih nekoliko godina, dugotrajne sušni periodi predstavljaju faktore koji utiču na pojavu požara. Ipak, i dalje je najčešći urok šumskih požara čovjek.

Požari su opasnost za sve i treba da budu briga cijelog društva. Dokazano je toliko puta kako požari nastaju dejstvom čovjeka, paljenjem zapuštenih poljoprivredenih površina, paljenjem vatre na otvorenom i ostavljanje iste bez nadzora, te namjernim paljenjem.

Zaštita šuma od požara podrazumijeva da organizacioni dijelovi donose godišnje, operativne planove za zaštitu šuma od požara sa svim komponentama za preventivno djelovanje i aktivnostima za brzo djelovanje u slučaju pojave požara. Takođe, dužni su da donesu i operativne planove informativno – prapagadnih aktivnosti, a sve u cilju sprečavanja pojave šumskih požara.