ЋИР

Zaštita šuma od protivpravnog djelovanja

Protivpravno djelovanje čovjeka podrazumjeva pored bespravnih – nezakonitih sječa, protivpravna – bespravna zauzeća šumskih zemljišta koja su vrlo česta kod nas; protivpravnu gradnju na šumskim zemljištima, protivpravno sakupljanje šumskih plodova, ljekovitog bilja, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta u državnim šumama.

Specifični problemi protivpravnog djelovanja ogledaju se i u odnosu na biodiverzitet šuma. Njegov korjen je često u siromaštvu, ali je takođe stimulisan komercijalnim interesima, s jedne strane i nedovoljne kontrole, s druge. Protivpravno djelovanje, sa svim naprijed navedenim oblicima, često se javlja i u zaštićenim prirodnim dobrima.

Imajući u vidu da je ovo pitanje kompleksno, ekonomski, ekološki, društveno i politički osjetljivo, neophodna je efikasna saradnja, prije svega, međusektorska, a zatim mnogih vladinih agencija i različitih interesnih grupa u pogledu sprovođenja zakona o šumama i upravljanja šumama.

Zakonom o šumama zabranjena je sječa i uništavanje sljedećih vrsta drveća:

  • Pančićeve omorike, tise, munike, bora krivulja, planinskog javora, balkanskog klenića, božikovine, sremze, žute košćele, hrasta crnike, makedonskog hrasta, maljave breze, medvjeđe lijeske, bademolisne kruške, žute džanarke, južne mukinje, masline, zelenike, sive topole, bademolisne vrbe i lovor – vrbe, kao i drugih rijetkih i vrijednih vrsta drveća na njihovim prirodnim nalazištima, poimence određenih Osnovom, kao i rijetkih, vrijednih šumskih biotopa, staništa, habitata i ekosistema.

Zabranjeno je iskorišćavanje i uništavanje vrsta žbunja i njihovih prirodnih staništa:

  • ogrozda, crne ribizle, oštre veprine, meke veprine, brnistre i konopljike.

Kada su u pitanju bespravne sječe i bespravne aktivnosti, problem je što je šuma otvoren prostor i u šumu može svako da dođe. Čuvari šuma (lugari) su zaduženi da čuvaju šumu. Međutim nemoguće je u šumi, na istom lokalitetu, biti 24 časa. Pored čuvara šuma tu su i interni kontrolori, ali i svi zaposleni u Preduzeću koji su obavezni da prijave svaku nedozvoljenu radnju. Istu mogućnost imaju i svi građani Republike Srpske putem besplatnog broja za anonimne dojave 080 05 01 02.

Vrlo je važno napomenuti da Preduzeće nije u stanju samostalno da se bori protiv ove vrste nezakonitih radnji, te je uspostavljena saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Republičkom inspekcijom. Rješavanje prijava na sudu je jedan od problema, s obzirom da je mali broj riješenih prijava i naplaćene štete. Veliki broj počinilaca je nepoznat.

Akcioni plan Vlade Republike Srpske za suzbijanje nelegalnih aktivnosti u šumarstvu, provodi se na način da se u kontinuitetu vrše kontrole prometa i kontrole pilanskih postrojenja od strane JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Republičkom upravom za inspekcijske poslove. Kontrole se provode nenajvaljeno na cijeloj teritoriji Republike Srpske.

Pored aktivnosti na sprovođenju tačke 1.5. Akcionog plana, pojačan je i rad čuvarskih službi, a  jedna od mjera kojoj pribjegava sve više organizacionih dijelova jeste i postavljanje video nadzora na kritičnim područjima i postavljanje rampi na šumskim kamionskim putevima. Direktori organizacionih dijelova dužni su da preduzimaju sve neophodne radnje na suzbijanju bespravnih sječa i otuđenja šumskih drvnih sortimenata, te mjere u cilju sankcionisanja svakog protivpravnog ponašanja.

Protiv radnika za koje se utvrdi da su učestvovali u nelegalnim aktivnostima, blagovremeno pokrenuti postupke za utvrđivanje odgovornosti za povredu radne obaveze, kao i da podnesu krivične prijave ukoliko u radnjama istih ima elemenata krivičnog djela. Takođe, zabranjeno je vršenje utovara na stovarištima onim teretnim motornim vozilima kojima je vršen prevoz nelegalnih šumskih drvnih sortimenata. Svi drvoprerađivački subjekti su upozoreni da će, ukoliko se evidentiraju nelegalni drvni sortimenti na njihovim postrojenjima, biti obustavljena isporuka šumskih drvnih sortimenata po zaključenim ugovorima i nemogućnost zaključenja novih ugovora.

Takođe, u vezi sa problemom bespravnih sječa, od nadležnih institucija koji pokrivaju područja gdje je najveći broj evidentiranih šteta, zatraženo je da svako iz svoje nadležnosti preduzme odgovarajuće mjere kako bi se ove radnje spriječile, a počinioci adekvatno sankcionisali, iz razloga što JPŠ ”Šume Republike Srpske” a.d. Sokolac, kroz svoju redovnu djelatnost nije u mogućnosti samostalno riješiti ovaj problem.