ЋИР

Gajenje šuma

Gajenje šuma je osnovna djelatnost JPŠ „Šume Republike Srpske“ u okviru koje se Preduzeće bavi prirodnim obnavljanjem, njegom, melioracijom i podizanjem novih šuma s ciljem optimalnog i trajnog ispunjavanja ekoloških, socijalnih i ekonomskih funkcija šuma.

Opšti cilj gajenja šuma je da se obezbjedi održiva i ekonomična proizvodnja potrebnih količina kvalitetnih sortimenata iz šume uz očuvanje i razvoj ekoloških i socijalnih funkcija šuma.

Odnosno da se u što kraćem vrijemenu i uz minimalne troškove osigura proizvodnja što veće količine kvalitetnog drveta u skladu sa društvenim potrebama te da se formiraju zdrave, kvalitetne, stabilne i dobro obnovljene sastojine.

Vizija gajenja šuma u Javnom preduzeću zasniva se na održivom razvoju šuma i ekonomski opravdanim uzgojnim aktivnostima koje su ograničene prirodnim procesima, gdje se prirodni stanišni potencijal nastoji optimalno koristiti za očuvanje biodiverziteta, prirodnosti, genetske varijabilnosti, unaprijeđenja stanja i povećanja produktivnosti šuma.

U okviru sistema gazdovanja primjenjuju se odgovarajuće biotehničke mjere kojima se nastoje ostvariti navedeni ciljevi u datim ekološkim, ekonomskim i organizaciono – tehničkim uslovima privređivanja.

Uzgojne mjere se primjenjuju na osnovu poznavanja konkretnih odnosa između staništa i vegetacije, progresivnih i regresivnih stadija razvoja šuma, reakcije drveća na promjene kompleksa uslova staništa i djelovanja najvažnijih ekoloških činilaca u pojedinim fazama razvoja sastojina.

Pored prirodne regeneracije važni zadaci Javnog preduzeća u poslovima gajenja šuma odnose se na povećanje šumovitosti, kvaliteta i proizvodnosti staništa i sastojina.

Oni se ostvaruju sistematskom melioracijom degardiranih šuma, sjetvom sjemena, pošumljavanjem, popunjavanjem neobnovljenih površina, osnivanjem pretklutura, njegom šumskih kultura i prirodnih šuma, konverzijom izdanačkih šuma u visoki uzgojni obliki dr.

Takođe, uloga gajenja šuma u poslovanju Javnog preduzeća je povećanje energetske osnove i proizvodnja biomase kao sirovine za dobijanje energije. Pošumljavanjem se nastoji ostvariti ovaj značajan cilj u kontekstu domaćih i međunarodnih inicijativa koje se odnose na borbu protiv otopljavanja klimata i smanjenja emisije gasova koji izazivaju efekte staklene bašte.

Gajenjem šuma posebne namjene utiče se na očuvanje biodiverziteta, zaštitu životne sredine i razvoj opštekorisnih funkcija šuma kao prioritetnih u aktivnoj zaštiti ugroženih i zaštićenih šumskih vrsta i staništa.

Ciljevi gajenja šuma definisani su šumsko – uzgojnim planom u okviru šumsko – privredne osnove, a izvršeni šumsko – uzgojni radovi se evedentiraju i kontrolišu.