ЋИР

Otvorenost šuma

Otvorenost šuma i šumskog zemljišta iznosi 9.64 km na 1000 ha, te iz tog razloga ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju šumskih kamionskih puteva zaslužuju posebnu pažnju, kako u državnim tako i u privatnim šumama.

Razlozi su sljedeći: zbog niske otvorenosti, etat se ne realizuje na cijeloj površini šumskoprivrednih područja.

Nadalje, niska otvorenost ima za posljedicu povećanje troškova transporta šumskih drvnih sortimenata. 

Zbog niske otvorenosti otežane su i  mjere zaštite šuma, posebno od požara.

Nedovoljno su valorizovane uslužne koristi i opštekorisne funkcije šuma, pa je samim tim i usporen razvoj ruralnih područja. Samim povećanjem otvorenosti šuma povećala bi se aktivnost na prikupljanju ostalih šumskih proizvoda.

U 2018. godini, izvršena je prezentacija otvaranja šumskih kompleksa primarnom i sekundarnom mrežom puteva i sve je više organizacionih dijelova koji se odlučuju na ovaj vid planiranja i gradnje putne mreže.

Svakako da u prvim godinama, otvaranje do sada neotvorenih  šumskih kompleksa ne može dati nekakav vidljiviji finansijski efekat, jer je uglavnom riječ o prezrelim sastojinama ili sastojinama lošijeg kvaliteta.

Efekti ovih otvaranja će se vidjeti nakon dva do tri uređajna perioda i to na način da imamo jeftiniju eksploataciju i kvalitetnije sastojine.

Iz prethodno navedenog, šumski putevi i vlake predstavljaju uslov za racionalno, ekonomično i odgovorno korištenje šuma i šumskog zemljišta.