ЋИР

Lovstvo i lovni turizam

Ekonomske funkcije lovnog turizma ogledaju se u doprinosu  razvoja drugih privrednih djelatnosti i u doprinosu opštem privrednom razvoju. Veliki broj djelatnosti Javnog preduzeća pružaju mogućnosti za proširenje asortimana proizvoda i usluga, a time i unapređenja poslovanja.

Javno preduzeće nastoji da se prilagodi promjenjljivim zahtjevima društva u odnosu na resurse šuma i šumskog zemljišta, uz obavezno poštivanje koncepta održivosti koji podrazumijeva  princip zadovoljavanja sadašnjih zahtjeva društva bez ugrožavanja interesa budućih generacija.

Atraktivnost lovišta, pristupačnost istog, te materijalno – tehnička obezbjeđenost i organizovanost predstavljaju elemente proizvoda u lovnom turizmu. Javno preduzeće, preko svojih organizacionih dijelova upravlja veoma atraktivnim područjima sa bogatim fondovima divljači što je osnovni preduslov za samo odvijanje lova, a lovcima turistima su najiteresantnije naše vrste, kao što su mrki medvjed, divokoza, veliki tetrijeb i vuk.

Bitno je napomenuti da divljač jeste prirodni resurs koji je obnovljiv, ali ne i neiscrpan, te smo iz tog razloga u obavezi raditi na njegovom očuvanju.

Lovsto podrazumijeva …..

Kada govorimo o lovnom turizmu, postoji i niz organizacionih problema, kao što je činjenica da tržište lovnog turizma još uvijek nije dovoljno prepoznato kao potencijal za razvoj ruralnih područja.

Takođe, nedovoljno je i razvijen sistem formalnog obrazovanja o lovstvu u okviru lovnog turizma, slabo je razvijen sistem turističkog posredništva specijalizovanog za lovno – turističku djelatnost i nedovoljno je razvijen sistem samofinansiranja promotivnih aktivnosti u inostranstvu.

Pored toga, a iz razloga što nisu implemetirane odredbe CITES-a onemogućen je izvoz, odnosno iznos lovačkih trofeja iz Bosne i Hercegovine, što predstavlja veliku prepreku za dolazak lovaca iz inostranstva u naša lovišta.

Prema dostupnim podacima, lovačka društva u Evropi okupljaju preko 7,3 miliona lovaca, a prosječna potrošnja oko 10.000 eura godišnje po lovcu. Oko 30% lovaca u Evropi odlazi u lovna područja izvan matične zemlje.

Učešće u lovnom turizmu uslovljeno je nizom elemenata, a to su: visoka platežna moć lovaca, sportske sklonosti, sposobnost baratanja i dozvola za nošenje oružja, potrebe za druženjem u specifičnom okruženju.

U narednom periodu, kada je u pitanju lovni turizam, ponuda bi trebala biti više usmjerena na inostrane lovce, ali je prethodno neophono insistirati na realizaciji odredbi CITES-a.

Izvori prihoda u lovnom turizmu ostvaruju se po osnovu  taksi za ulazak u lovište, taksi za odstrel, ranjavanja i promašaje, po osnovu otkupa mesa ulovljene divljači, po osnovu usluga u vezi sa lovom, vodiči, korištenje lovačkih pasa, korištenje vozila, usluga smještaja i slično. 

Međunarodni instrumenti koji utiči na proces trgovine ovih proizvoda su isti koji utiču na trgovinu uopšte, kao što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), instrumenti vezani za zaštitu okoline, na primjer  Konvencija o zaštiti ugroženih vrsta biljaka i životinja (CITES), Konvencija o biološkoj raznolikosti Rio 1992. (CBD).

Pored međunarodnih propisa, postoje i nacionalni propisi koji regulišu trgovinu ostalih šumskih proizvoda (zakoni koji regulišu ovu oblast, oblast trgovine, pravilnici, carinske mjere (carine prilikom uvoza i carine prilikom izvoza, necarinske mjere fitosanitarna kontrola, standardi, tehnički standardi i sl.), a tu su još i dobrovoljni instrumenti, na primjer: međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO).

Javnom preduzeću su na korištenje dodijeljena četiri posebna i 15 privrednih lovišta.

Posebna  lovišta se ustanovljavaju u authtonom staništu vrijedne, rijetke i ugrožene vrste divljači, dok u privredna lovišta ona lovišta čiji se lovni resurs održivo koristi i poboljšava na osnovu uloženog kapitala, a cilj je ostvarivanje poslovne dobiti.

Značajnije vrste zastupljene u našim lovištima su: divokoza, vuk, medvjed, veliki tetrijeb, srneća divljač, divlja svinja, zec, fazan, jarebica poljska, lještarka i jarebica kamenjarka.

Lovišta Javnog preduzeća nalaze se u blizini urbanih sredina, što omogućava realizaciju dodatnih aktivnosti osim lova, kao što znamenitosti, kulturni događaji i manifestacije i slično.

Zakon o lovstvu možete preuzeti na ovom linku.