ЋИР

Lovište ,,Ljubić”, ŠG „Gradiška“ Gradiška

Lovište ”Ljubić” je ustanovljeno na području opštine Prnjavor. Granica lovišta počinje od ušća Sobanjske rijeke u Veliku Ukrinu, te ide uzvodno njenim koritom i prelazi u korito rijeke Vinova, odakle se kosom penje u selo Kovačevići, prelazi kosu i spušta se u potok Drenovica, kojeg prati do mosta na putu za Prnjavor, kojeg prati prema sjeveru u dužini od 850 t, gdje napušta put, te potokom ispod Krndije izlazi na Drenovsko brdo (342), te dalje prema istoku produžava rijekom Jošavicom do tačke gdje se presjeca sa trasom visokonaponskih dalekovoda.

Granica dalje prema jugoistoku prati trasu do presijeka sa putem u Karauli. Od ove tačke granica prema zapadu prati put, te pravcima povezuje izvore u Petrovićima, pod Ostjenjakom i Debelim brdom, odakle potokom nizvdno dolazi do Jelove, te preko Grabovog brda (347), i trigonometra 270, dolazi do mosta na Velikoj Ukrini.

Granica produžava nizvodno rijekom do ušća potoka Rakovčić, kojim uzvodno dolazi do izvora (Ćuće), te se prema sjeveroistoku odvaja do seoskog groblja, te preko kote 200 i trigonometra 321 dolazi na raskrsnicu koja se nalazi na granici opština Teslić i Prnjavor. Od ove tačke granica prema jugu i zapadu prati opštinsku granicu sa opštinom Teslić do raskrsnice koja se nalazi između Tešine glave (429) i Žiškovića visa (477), odnosno tromeđe opština Teslić, Prnjavor i Čelinac. Od ove tačke granica produžava prema sjeveru i zapadu do ušća Sobanjske rijeke u Veliku Ukrinu odnosno do polazne tačke.

Privredno lovište ,,Ljubić” Prnjavor je tipično nizijsko lovište, nadmorska visina lovišta od 117 m do 594 m.

Korisnik lovišta je: ŠG „Gradiška“ Gradiška.

Osnovne vrste divljači su: srneća divljač, divlja svinja, zec i fazan.

Objekti u  lovištu:

– lovno-uzgojni objekti (42 hranilišta, 100 solila i 22 pojilišta)
– lovno-tehnički objekti (25 visoke čeke, 4 kolibe i 1 lovačka kuća)

Lovačka kuća „Ravno brdo“ Prnjavor:

Površina lovišta „Ljubić“ iznosi  7.820 ha, od čega je:

lovna povrišina7.350 ha
nelovna  površina470 ha

Struktura sveukupne površine lovišta prema kategoriji zemljišta:

oranice435 ha
livade i pašnjaci357 ha
vrtovi, voćnjaci i vinogradi5 ha
šume i šikare i šum.zemljište5.742 ha
goleti i krš955 ha
močvare i ribnjaci110 ha
ostale vodene površine16 ha
ostale površine470 ha
Struktura

Osnovni zadatak je uzgoj i zaštita divljači, obezbjeđenje mira u lovištu, sprečavanje krivolova, kontrola brojnosti predatora, odnosno obezbjeđenje povoljnih uslova za opstanak, reprodukciju i razvoj divljači tokom čitave godine; adekvatna opremljenost lovočuvara (stručnost,oružje, uniforma, sredstva veze; saradnja sa lokalnim stanovništvom; saradnja sa lokalnim lovačkim udruženjima).