ЋИР

Lovište ,,Sušica”

Lovište posebne namjene ,,Sušica” je ustanovljeno na području opštine Srebrenica. Granica lovišta počinje na obali Perućačkog jezera istočno od sela Klotijevac i ide uzvodno Drinom do granice opština Rogatica i Srebrenica te prema sjeveru prati opštinsku granicu do tromeđe opština Milići, Rogatica i Srebrenica.

Odatle granica prati opštinsku granicu između Milića i Srebrenice do presijecanja sa putem Rupovo brdo – Jadar kod rudnika Boksita. Granica se dalje nastavlja prema istoku putem do raskrsnice u Ljeljen dolu (kota 937) odakle se u pravcu jugoistoka penje na Vranjevinu i nastavlja preko Lučeve ravni, trigonometra 1150, Stanjevog brda, trigonometra 1125, Borovca, i dalje niz kosu do Gliza, odakle kamionskim putem, preko trigonometra 962 dolazi do raskrsnice u Mačkovcu, a zatim silazi niz kosu na obalu Perućačkog jezera i spaja se sa početnom tačkom.

Površina lovišta iznosi 9.095 ha

  • lovna površina 8.393 ha
  • nelovna površina 702 ha.

Lovište je tipično brdsko.

U njemu postoje povoljni stanišni uslovi za: srneću divljač, divlje svinje, divokoze, medvjede, lještarke, vukove, divlje patke, divlje golubove i druge vrste divljači (sisara i ptica) kojima odgovaraju postojeći stanišni uslovi.

Osnovne vrste divljači su: srneća divljač, divlja svinja, medvjed, divokoza, lještarka i vuk.

Korisnik lovišta je  ŠG „Drina‟ Srebrenica.

Tip lovišta (po nadmorskoj visini): lovište planinskog tipa

Tip lovišta (po namjeni): posebno

Struktura površina lovišta :

  • Livade i pašnjaci 1.820 ha
  • Vrtovi, voćnjaci i vinogradi 420 ha
  • Šume, šikare i šumsko zemljište 6.025 ha
  • Goleti i krš 56 ha
  • Ostale vodene površine 72 ha
  • Ostale površine 702 ha

Dio lovišta „Sušica‟ ušao je u sastav Nacionalnog parka „Drina‟ i na tom dijelu se ne vrši lov osim sanitarnog i uzgojnog odstrela, a na ostatku lovišta Plan lova će se i dalje vršiti po godišnjem planu lovišta „Sušica‟. Vrste divljači u lovištu: vuk, medvjed, divlja svinja, lisica, zec, srneća divljač, divlja mačka, divokoza, lještarka.