LAT

ШГ ,,Чемерница“ Кнежево

ШГ ,,Чемерница“ Кнежево корисник је шума и шумског земљишта на ШПП ,,Чемерничко“ које се већим дијелом налази на територији Општине Кнежево, те мањим дијелом на територији општина Мркоњић Град и Бања Лука.

Општина Кнежево се налази на око 50 km југоисточно од Бања Луке и 20 km од Котор Вароши. Смјештена је између планина Чемерница и Влашића.

Површина шума и шумског земљишта у државној својини износи 14.323,55 ha.

Шира категорија шума:Површина у ha:
Високе шуме са природном обновом9,069.23
Високе деградиране шуме196.65
Шумске културе942.5
Изданачке шуме2,497.60
Површине подесне за пошумљавање и газдовање230.79
Површине неподесне за пошумљавање и газдовање1,595.79

ШПП Чемерничко територијално је подијељено на 4 привредне јединице :

Привредне јединице:Површина у ha :
Чемерница6,356.10
Цврцка3,357.79
Угар3,479.90
Осмача-Тисовац1,338.77

Ријека Угар и Иломска су богате рибљим фондом пастрмком, липљеном и младицом. Ове ријеке су такође привлачне и за љубитеље рафтинга.

Ријека Иломска је позната по својим бројним вировима и водопадима, од којих се по љепоти издваја Бадањ из којих се вода обрушава и формира језерце.

Поред Угра и Иломске по својим љепотама позната је и ријека Цврцка у чијем кањону такође има различитих дивљачи, а посебно је познат мрки медвјед.

ШПП ,,Чемерничко“ припада Области унутрашњих динарида, западно – босанском кречњачко – доломитном подручју и Кнежевском рејону.

Највећи дио рејона заузимају шуме букве и јеле са смрчом. Смрча изостаје у нижим предјелима изложеним утицају климе Панонског базена. Унутар ових шума јављају се секундарне заједнице јеле и смрче, а понегдје шуме бијелог бора и смрче као и секундарне шуме букве.

У нижим предјелима распростањене су претежно шуме букве, а на топлијим положајима шуме китњака и обичног граба.

У кањонима ријека на стјеновитим и стрмим падинама јављају се термофилне фитоценозе шуме букве и глухача, шуме црног граба као и шуме липе и јавора, а на најнижим и најтоплијим положајима јављају се шуме бијелог граба.

Шуме су богате различитом дивљачи.

Подручје општине Кнежево припада зони умјерено континенталне климе коју карактеришу релативно хладне зиме и умјерено топла љета са максималним падавинама у другој половини прољећа и почетком јесени . Просјечна годишња количина падавина износи 1.187,7 mm/m2. Ове количине падавина су сасвим довољне да задовоље потребе биљака за водом.

Вегетациони период траје 120 – 200 дана зависно од надморске висине. Средња годишња температура износи 7,9⁰ C. Касни прољетни и рани јесењи мразеви утичу неповољно на пољопривредне културе, а високи сњегови и мразеви у вишим регионима скраћују вегетациони период.

Просјечна годишња температура ваздуха посматрано по мјесецима највиша је у периоду јун – август, а најнижа у периоду децембар – фебруар.

На пословима сјече и извоза ШДС-а у ШГ ,,Чемерница“ Кнежево поред локалних извођача радова, Газдинство има и властиту производњу.

Газдинство такође посједује 2 зглобна трактора LKT, а на годишњем нивоу у властитој режији изврши се сјеча и извоз око 14.000 m3 шумских дрвних сортимената или око 20% од етата.

Све шуме имају глобалну, регионалну и локалну вриједност, односно значај, али када се нека од тих вриједности сматра изузетно важном, шума се може дефинисати као шума високе заштитне вриједности. Кнежевски крај је непресушни извор природних љепота и зато се у више наврата покушавало издвојити и заштитити одређени дио овога подручја.

Направљени су први кораци 70-их година око издвајања и заштите Шума парка ,,Омар“ и 90-их година издвајање прашуме „Модро поље“.

Ова два приједлога остала су само на првим корацима ,,нити су мртви нити живи“ односно свако их је тумачио на свој начин.

Недавно је покренута нова иницијатива да се на подручју овог Газдинства у кањону ријеке „Цврцка“ прогласи Парк природе ,,Виленска врела“.

ШГ ,,Чемерница“ је на овом шумско – привредном подручју извршила идентификацију објеката високе заштитне вриједности и извршила њихово издвајање.

Укупна површина издвојених шума високе заштитне вриједности износи 1.563,65 hа или око 10,76% шумско – привредног подручја.

Издвојена су заштићена подручја :

  • Заштита тока ријеке Угар и Врбас,
  • Заштита станишта дивокозе и водотока Угар,
  • Заштита станишта медвједа,
  • Заштита извора питке воде и очувања природне љепоте ,,Виленска врела“,
  • Сјеменске састојине.

За ове шуме високе заштитне вриједности још нису израђени Елаборати, нити је покренут приједлог за њихову израду, осим иницијативе за израду Елабората Парка природе „Виленска врела“ од стране планинарског друштва.

На овом подручју постоје потенцијалне могућности разних шумских плодова, љековитог биља и јестивих гљива.

Економска вриједност која би се остварила производњом осталих шумских производа није безначајна.

До сада није утврђена бројност љековитог биља, гљива и осталих шумских плодова већ само постоји њихова окуларна процјена.

Прије него што се приступи сакупљању љековитог биља, потребно је урадити припремне радове, односно: утврдити бројност врста, извршити избор комерцијалних врста, изабрати локације на којима ће се вршити откуп, извршити избор локације за подизање сушара утврдити начин транспорта до прерађиваћа.

Планирано је да се што прије започне са реализацијом кориштења споредних шумских производа.

Поред газдовања шумама у државној својини, Шумско газдинство ,,Чемерница“ пружа стручне услуге власницима приватних шума.

Контакт

Дујка Комљеновић бб, Кнежево051/591-300cemernica@sumers.org