LAT

ШГ „Борја“ Теслић

ШГ „Борја Теслић“ корисник је шума и шумског земљишта на шумско – привредном подручју „Усорско – Укринско“. Граница овог ШПП поклапа се са границама територије општине Теслић и међуентитеском линијом раздвајања са Федерацијом Босне и Херцеговине.

ШПП „Усорско – Укринско“ налази се на 44о36 географске ширине и на 17о54 географске дужине и заузима сјеверни дио Републике Српске.

Шира категорија шума:Површина у ha:
Високе шуме са природном обновом35,625.06
Високе деградиране шуме329.37
Шумске културе5,010.97
Изданачке шуме5,917.57
Површине подесне за пошумљавање и газдовање583.05
Површине неподесне за пошумљавање и газдовање619.76
Узурпације4,075.02

Шумско газдинство подијељено је на 8 привредних јединица:

Привредне јединице:Површина у ha:
Доња Велика Усора13,723.46
Мала Велика Усора16,108.54
Мала Усора7,054.27
Мала Укрина8,870.51
Велика Укрина4,522.62
Тешањка852.91
Лешница489.08
Немила-Бистричак539.41

Географске карактеристике

Простире се на подручју слива ријеке Усоре и дијелом слива ријеке Укрине.

Основне карактеристике подручја са аспекта рељефности су да се подручје очитује у два основна типа рељефа:

  • сјеверни и сјеверно – источни дио представља бреговите области које се настављају на Савску долину,
  • јужни, односно југозападни дио припада зони средњих планина са надморском висином од 500 – 1000 m.

На западном дијелу карактристичан је планински масив Борја, док јужни дио чине обронци планинског масива Влашић и Мањача. Највиша тачка је у ПЈ „Усора“ , кота 1.402 m, а најнижа се налази у ПЈ „Мала  Укрина“ кота 159 m надморске висине.

ШПП „Усорско – Укринско“по територијалној подјели организовано је кроз пет  радних јединица, подијељене у 38 рејона, у оквиру којих се одвијају послови искориштавања, узгоја и заштите шума.

Такође, успостављена је и радна јединица за обављање послова из области ловства и радна јединица за остале шумске производе :

  • РЈ „Блатница“,
  • РЈ „Криваја“,
  • РЈ „Очауш“,
  • РЈ „Прибинић“,
  • РЈ „Чечава“,
  • РЈ Ловоство,
  • РЈ ОШП и остале дјелатности.

Климатске карактеристике

Просјечна вриједност температуре ваздуха је 11,4 оC, а у вегетационом периоду  17,8 оC. Просјечна вриједност падавина је 972 mm, а у периоду вегетације 553 mm. Средња најнижа вриједност релативне влаге ваздуха је у јануару 5,6 mb, док је максимум у вегетационом периоду у јулу и износи 17,1 mb. Ово ШПП је средње вјетровито.

Најучесталији вјетрови су у зимском периоду и то сјеверни и сјевернозападни, а најтоплији су југозападни вјетрови који се јављају током читаве године. На основу анализе климатских елемената,  на „Усорско – Укринско“  ШПП преовлађује умјерено континентална клима која на вишим надморским висинама прелази у планинску климу.

Геолошко педолошке карактеристике

На „Усорско – Укринском“ ШПП током времена дошло је до стварања више типова земљишта. У погледу матичног супстрата доминантну улогу има вулканогена – магматска седиментна формација и изграђено је углавном од серпентинизираног перидотита, еруптива, рожњака, док су кречњаци мало заступљени. Најраспрострањенији типови земљишта су еутрична земљишта (ранкери и камбисоли) и дистрични камбисоли.

У геоморфолошкоми хидролошком погледу, подручје је веома хетерогено и морфолошки јако изражено. Ријечна изворишта су у горњој половини падина, уска и дубоко усађена. Због оваквих карактеристика, подручје је подложно јакој ерозији, тако да се на стрмим падинама јављају сипине, а уз водотоке хумусне наслаге.

Биолошке карактеристике подручја

Специфичан географски положај и климатски фактори утицали су  на разноликост формирања  биљних заједница.

У вишим предјелима, најраспростањеније су шуме букве и јеле (Abieti – Fagetum), на нижим дијеловима са уједначеним рељефом, са доста плитких увала и ниских гребена, простиру се  шуме храста китњака и обичног граба (Querco – Carpinetum) са којима алтернирају шуме букве  (Fagetum montanum).

У спрату приземне вегетације срећу се Catergus oxyacanta, Rubus hirtus, Sambucus racemosa, Veronica oficinalis; Asperula odorata….

Угроженост шума

Због великог броја узурпација (4.075,02 ha), те близине приватних посједа (6.031,82 ha), минираних површина (3.630,38 ha) и близине ентитеске линије, ово подручје је у великој мјери угрожено од стране човјека.

Знатне површине су под шумским културама (смрча, бијели и црни бор), те постоји и потенцијална опасност од појаве биљних болести и штеточина због чега се проводе редовне мјере зашитите на начин да се врши константно посматрање, полагање ловних стабала и клопки и успоставом шумског реда.

Велика опасност постоји и од појаве пожара, углавном због несавјесног паљења приликом чишћења приватних барцела у непосредној близини шумских комплекса.

ШУМСКОУЗГОЈНИ РАДОВИ

Планирани обим шумскоузгојних радова за ШПП по врстама радова и површинама –  просјечно годишње износи како слиједи у табели, а годишње би се  засадило око 58.000 садница на површинама за пошумљавање и попуњавање.

Врста радоваПовршина у ha
Пошумљавање садњом садница22,23
Попуњавање пошумљених површина2,23
Њега новоподигнутих шумских култура22,23
Њега постојећих култ.испод таксац.прага1,98
Природна обнова332,11
Њега природног подмлатка332,11

Контакт

Улица Светог Саве бр.93, ТеслићТел: 053/430-067e-mail: borja@sumers.org