LAT

ШГ „Трескавица“ Трново

Шумско газдинство „Трескавица“ Трново са сједиштем у Трнову, налази се на територији општине Трново и територији општине Источна Илиџа. Корисник је шума и шумског земљишта на формираном шумском – привредном подручју (ШПП) „Трновско“.

ШПП „Трновско“ се састоји од сјеверног и јужног дијела. На сјеверу се граничи са општинама Источни Стари Град и Пале у Републици Српској, а у Федерацији БиХ са општином Трново и градом Сарајево.

У јужном дијелу се граничи са општином Калиновик у Републици Српској и општином Трново у Федерацији БиХ.

ШПП „Трновско“  заузима  површину под шумама 8.830,27 ha . 

Шира категорија шума:Површина у ha:
Високе шуме са природном обновом5,202.04
Високе деградиране шуме182.01
Шумске културе330.18
Изданачке шуме3,090.08
Површине подесне за пошумљавање и газдовање251.44
Површине неподесне за пошумљавање и газдовање772.78
Спорне површине4.15

Газдинство је подијељено на три привредне јединице:

Привредне јединице:Површина у ha:
Црна ријека-Жељезница627.29
Касиндолска ријека4,332.81
Хојта-Пресјеница804.16

Сјеверни, већи дио подручја, обухвата дијелове сливова Касиндолске ријеке и Жељезнице, а простире се од обронака Игмана на западу до Сарајевског поља и Требевића на сјеверозападу и сјеверу.

На југу, истоку и југоистоку захвата масив Јахорине, а на југу и југозападу предио Грабске шуме.

Јужни дио подручја обухвата сливове притока Жељезнице: Храснице и Широкарнице, односно сјевероисточни дио масива планине Трескавице.

Климатске карактеристике

Клима овог подручја је већим дијелом планинска. У нижим предјелима је присутна појава температурне инверзије па и у њима влада планинска клима али нешто блажег облика.

У подручју преко 1.500 m надморске висине планинска клима има карактер алпске климе.

Вегетацијски период траје од 100 до 180 дана, осим на највишим појасевима Трескавице и Јахорине, гдје траје неколико дана.

Средња годишња температура је од 1,3 °C до 9,7 °C.

Просјечна годишња вриједност падавина је 1.146 mm.

Биолошке карактеристике

Према хоризонталном рашчлањењу шумске вегетације у бившој Југославији по (Стефановић,1977.) ШПП Трновско припада Области унутрашњих динарида, југоисточном босанском подручју , Трновском и Игманско – Зеленгорском рејону.

На овом подручју распрострањене су шуме букве и јеле са смрчом (Piceo – Abieti – Fagetum), као и шуме букве (Luzulo fagetum).

Унутар ових шума распрострањене су секундарне фитоценозе букве (Fagetum montanum illyricum).

За субалпинску зону карактеристична је заступљеност шума букве (Fagetum subalpinum) и клековине бора (Pinetum mugi).

На стаништима у кањонима водотока распрострањене су реликтне шуме црног бора (Pinetum nigrae calcicolum), шуме црног граба (Orno Ostryetum), термофилне шуме букве (Ostryo Fagetum) и шуме јавора и липе ( Aceri – Tilitum – mixtum).

Храстове заједнице, шуме китњака и цера (Quercetum petraeae – cerris), затим шуме китњака и граба (Querco – Carpinetum), шуме китњака (Quercetum petraeae montanum), углавном су везане за ниже предјеле према Сарајевском пољу, те сливове Жељезнице и Добропољске ријеке.

Шумско Газдинство „Трескавица“ Трново припада брдско – планинском подручју и окружено је планинама Трескавица, Игман, Бјелашница и Јахорина. Планина Трескавица је изузетно богата са извориштима и испод које извире и ријека Жељезница.

Сматра се да на планини Трескавици има 365 изворишта.

Највиши врх планине Трескавице је Ђокин торањ (2.086 m).

Контакт

Трновског батаљона 116, Трново057/610-057treskavica@sumers.org