LAT

Остали шумски производи

Проширењем дјелатности Јавног предузећа и формирањем Сектора за остале шумске производе и остале дјелатности на нивоу Јавног предузећа, у циљу одрживог кориштења ових ресурса, стварања нових производа и услуга, започете су активности на стварању предуслова кориштења истих.

Како је одрживо кориштење основ опстанка сваког ресурса, а с обзиром на чињеницу да до сада није успостављен адекватан механизам  контроле  количина ових производа које се изнесу из шуме и начина сакупљања шумских плодова, у наредном периоду посебна пажња посветиће се овом питању. Ово је посебно битно нагласити, јер према истраживањима, процјена је да је већи број врста угрожен због прекомјерног сакупљања. 

Коришћење осталих шумских производа подразумијева коришћење, сакупљање, складиштење, обраду, паковање, транспорт и друге активности које се односе на остале шумске производе.

Јавно предузеће шумарства “Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац, као корисник шума и шумског земљишта у својини Републике има право коришћења осталих шумских производа, те ће план коришћења осталих шумских производа бити саставни дио Производно – финансијског плана Јавног предузећа и исти ће садржавати: локације у којима ће се вршити коришћење, врсте које се сакупљају и планирану количину осталих шумских производа.

Коришћење осталих шумских производа могу вршити и комерцијални сакупљачи, уколико коришћење осталих шумских производа не врши корисник. Дозволу за коришћење осталих шумских производа за комерцијалне сакупљаче издаје корисник након спроведене  конкурсне процедуре на период од годину дана. 

Остали шумски производи појављују се као сировина за велики број финаланих производа које користе фармацеутска и прехрамбена индустрија. Развојем органске производње, повећан је тржишни значај ових производа, како на локалном тако и на регионалном нивоу. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, извоз љековитог и ароматичног биља, шумског воћа и гљива премашује 32.000.000 КМ.

Према Стратегији развоја шумарства 2011 – 2020., у шумама Републике Српске постоји преко 200 љековитих биљних врста. Тржишно привређивање може се организаовати за око 50 врста. Овој количини треба додати и знатне количине шумских плодова, гљива, као и других производа.

Процјењује се да у шумама Републике Српске, у сувом стању има око 1,5 kg/ha квлаитетног љековитог, ароматичног и јестивог биља,  око 6 kg/ha шумских плодова и око 500 тона гљива годишње и друге биљне сировине. У току је и израда Студије о потенцијалима осталих шумских прозвода, која би требала дати конретне приједлоге и мјере на који начин ће бити вршено коришћење осталих шумских производа.

Правилник о условима коришћења и начину скупљања осталих шумских производа, бр.116/2020

Упутство о примјени Одлуке о начину и условима сакупљања осталих шумских производа (љековито биље, гљиве, шумски плодови, шумска био маса и др.) у 2023. години