LAT

Заштита шума од противправног дјеловања

Противправно дјеловање човјека подразумјева поред бесправних – незаконитих сјеча, противправна – бесправна заузећа шумских земљишта која су врло честа код нас; противправну градњу на шумским земљиштима, противправно сакупљање шумских плодова, љековитог биља, ријетких и угрожених биљних и животињских врста у државним шумама.

Специфични проблеми противправног дјеловања огледају се и у односу на биодиверзитет шума. Његов корјен је често у сиромаштву, али је такође стимулисан комерцијалним интересима, с једне стране и недовољне контроле, с друге. Противправно дјеловање, са свим напријед наведеним облицима, често се јавља и у заштићеним природним добрима.

Имајући у виду да је ово питање комплексно, економски, еколошки, друштвено и политички осјетљиво, неопходна је ефикасна сарадња, прије свега, међусекторска, а затим многих владиних агенција и различитих интересних група у погледу спровођења закона о шумама и управљања шумама.

Законом о шумама забрањена је сјеча и уништавање сљедећих врста дрвећа:

  • Панчићеве оморике, тисе, мунике, бора кривуља, планинског јавора, балканског кленића, божиковине, сремзе, жуте кошћеле, храста црнике, македонског храста, маљаве брезе, медвјеђе лијеске, бадемолисне крушке, жуте џанарке, јужне мукиње, маслине, зеленике, сиве тополе, бадемолисне врбе и ловор – врбе, као и других ријетких и вриједних врста дрвећа на њиховим природним налазиштима, поименце одређених Основом, као и ријетких, вриједних шумских биотопа, станишта, хабитата и екосистема.

Забрањено је искоришћавање и уништавање врста жбуња и њихових природних станишта:

  • огрозда, црне рибизле, оштре веприне, меке веприне, брнистре и конопљике.

Када су у питању бесправне сјече и бесправне активности, проблем је што је шума отворен простор и у шуму може свако да дође. Чувари шума (лугари) су задужени да чувају шуму. Међутим немогуће је у шуми, на истом локалитету, бити 24 часа. Поред чувара шума ту су и интерни контролори, али и сви запослени у Предузећу који су обавезни да пријаве сваку недозвољену радњу. Исту могућност имају и сви грађани Републике Српске путем бесплатног броја за анонимне дојаве 080 05 01 02.

Врло је важно напоменути да Предузеће није у стању самостално да се бори против ове врсте незаконитих радњи, те је успостављена сарадња са Министарством унутрашњих послова и Републичком инспекцијом. Рјешавање пријава на суду је један од проблема, с обзиром да је мали број ријешених пријава и наплаћене штете. Велики број починилаца је непознат.

Акциони план Владе Републике Српске за сузбијање нелегалних активности у шумарству, проводи се на начин да се у континуитету врше контроле промета и контроле пиланских постројења од стране ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Републичком управом за инспекцијске послове. Контроле се проводе ненајваљено на цијелој територији Републике Српске.

Поред активности на спровођењу тачке 1.5. Акционог плана, појачан је и рад чуварских служби, а  једна од мјера којој прибјегава све више организационих дијелова јесте и постављање видео надзора на критичним подручјима и постављање рампи на шумским камионским путевима. Директори организационих дијелова дужни су да предузимају све неопходне радње на сузбијању бесправних сјеча и отуђења шумских дрвних сортимената, те мјере у циљу санкционисања сваког противправног понашања.

Против радника за које се утврди да су учествовали у нелегалним активностима, благовремено покренути поступке за утврђивање одговорности за повреду радне обавезе, као и да поднесу кривичне пријаве уколико у радњама истих има елемената кривичног дјела. Такође, забрањено је вршење утовара на стовариштима оним теретним моторним возилима којима је вршен превоз нелегалних шумских дрвних сортимената. Сви дрвопрерађивачки субјекти су упозорени да ће, уколико се евидентирају нелегални дрвни сортименти на њиховим постројењима, бити oбустављена испорука шумских дрвних сортимената по закљученим уговорима и немогућност закључења нових уговора.

Такође, у вези са проблемом бесправних сјеча, од надлежних институција који покривају подручја гдје је највећи број евидентираних штета, затражено је да свако из своје надлежности предузме одговарајуће мјере како би се ове радње спријечиле, а починиоци адекватно санкционисали, из разлога што ЈПШ “Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац, кроз своју редовну дјелатност није у могућности самостално ријешити овај проблем.