LAT

Гајење шума

Гајење шума је основна дјелатност ЈПШ „Шуме Републике Српске“ у оквиру које се Предузеће бави природним обнављањем, његом, мелиорацијом и подизањем нових шума с циљем оптималног и трајног испуњавања еколошких, социјалних и економских функција шума.

Општи циљ гајења шума је да се обезбједи одржива и економична производња потребних количина квалитетних сортимената из шуме уз очување и развој еколошких и социјалних функција шума.

Односно да се у што краћем вријемену и уз минималне трошкове осигура производња што веће количине квалитетног дрвета у складу са друштвеним потребама те да се формирају здраве, квалитетне, стабилне и добро обновљене састојине.

Визија гајења шума у Јавном предузећу заснива се на одрживом развоју шума и економски оправданим узгојним активностима које су ограничене природним процесима, гдје се природни станишни потенцијал настоји оптимално користити за очување биодиверзитета, природности, генетске варијабилности, унапријеђења стања и повећања продуктивности шума.

У оквиру система газдовања примјењују се одговарајуће биотехничке мјере којима се настоје остварити наведени циљеви у датим еколошким, економским и организационо – техничким условима привређивања.

Узгојне мјере се примјењују на основу познавања конкретних односа између станишта и вегетације, прогресивних и регресивних стадија развоја шума, реакције дрвећа на промјене комплекса услова станишта и дјеловања најважнијих еколошких чинилаца у појединим фазама развоја састојина.

Поред природне регенерације важни задаци Јавног предузећа у пословима гајења шума односе се на повећање шумовитости, квалитета и производности станишта и састојина.

Они се остварују систематском мелиорацијом дегардираних шума, сјетвом сјемена, пошумљавањем, попуњавањем необновљених површина, оснивањем претклутура, његом шумских култура и природних шума, конверзијом изданачких шума у високи узгојни облики др.

Такође, улога гајења шума у пословању Јавног предузећа је повећање енергетске основе и производња биомасе као сировине за добијање енергије. Пошумљавањем се настоји остварити овај значајан циљ у контексту домаћих и међународних иницијатива које се односе на борбу против отопљавања климата и смањења емисије гасова који изазивају ефекте стаклене баште.

Гајењем шума посебне намјене утиче се на очување биодиверзитета, заштиту животне средине и развој општекорисних функција шума као приоритетних у активној заштити угрожених и заштићених шумских врста и станишта.

Циљеви гајења шума дефинисани су шумско – узгојним планом у оквиру шумско – привредне основе, а извршени шумско – узгојни радови се еведентирају и контролишу.