LAT

Производња сјемена

Распоплагање квалитетним сјеменом представља  један од основних предуслова у правцу реализације успјешне расадничке производње.  Сјеме познатог поријекла, сакупљено у сјеменским објектима који се одликују надпросјечним вриједностима, обезбјеђује бољи квалитет садног материјала, већи успјех у основању нових састојина, те њихова већа продуктивност и стабилност. Полазни материјал за производњу репродуктивног материјала је извор сјемена, сјеменска састојина, сјеменска плантажа, родитељска стабла, клон, клонска смјеша.

Научно доказано богатство билошког диверзитета на подручју Републике Српске, указује на значајан ресурс у погледу располагања домаћим шумским репродуктивним материјалом. На нивоу ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац са даном 31.12.2020. године  укупно су издвојена 73 сјеменска објекта шумских и хортикултурних  врста дрвећа из којих се сабира сјеме при том поштујући досљедно одредбе актуелних законских и подзаконских прописа Републике Српске из области сјеменско – расадничке производње. Поред тога, сјеме се сабира и из још 11 сјеменских објеката који су издвојени унутар Националних паркова „Козара“ и „Сутјеска“, те „Индустријске плантаже“ а.д. Бања Лука.

Годишњи обим сакупљеног сјемена зависи од периодицитета урода врста дрвећа.

Редовно се врши и обука берача сјемена, а оспособљени тимови  за сакупљање сјемена користе намјенску опрему за те сврхе.

„ЦСРП“ Добој располаже најмодернијом опремом за дораду шумског сјемена у Европи (посебно за дораду четинарских врста дрвећа). Капацитети ове опреме су далеко већи од тренутне искоришћености што је у овом моменту још увијек чини комерцијално неоправданом, али свакако значај њеног посједовања је нешто више од самог профита и економских показатеља.