LAT

Производња садног материјала

Просјечна годишња остварена производња садница на нивоу „ЦСРП“ износи око 10 милиона садница, али свакако је потребно истаћи да она може бити и много већа у зависности од указане потребе на тржишту.  У погледу учешћа четинарских и лишћарских врста просјечни однос износи 89 % четинари и 11 % лишћари.  Тренутно, руководећи се одредбама „Мастер план пошумљавања и његовања шумских култура на подручју Републике Српске“, у примјени је концепт намјенске производње садног материјала што значи циљана производња садница специфичних физиолошких и морфолошких карактеристика садница које се могу квантитативно повезати са успјехом пошумљавања.

То значи да се мјења концепт једна величина и особина за све са концептом особина прилагођена намјени. Оваквим видом производње намјенског садног материјала неопходно је да се гентичким, физиолошким и морфолошким квалитетом амортизују различити стресови на стаништима на којима се врши пошумљавање.

Саднице се „програмирају“ кроз одабир одговарајућих генетички квалитетних полазних популација и одговарајућих технологија производње да буду отпорне на оштећења узрокована ниским температурама.

За потребе производње садница у расадницима „ЦСРП“ Добој примјењује се технологија производње шумског садног материјала која се може подијелити на:

  • Производњу садница са голим корјеном, и
  • Производњу садница са обложеним корјеном.

Производња садница са голим корјеном обавља се у класичним и тзв. „Дунеман“ лејама, док се за производњу садница са обложеним кореном користе контејнери типа Hiko, односно нисула ролне.

Контејнерска производња садница

Центар за сјеменско – расадничку производњу Добој посједује систем за контејнерску производњу садног материјала која је инсталирана у расаднику „Станови“ Добој. Уз опрему за пуњење контејнера набављени су и контејнери запремине 120 cm³, 250 cm³ и 256 cm³.

Упоредо са системом за контејнерску производњу, постављена је и опрема за три растилишта – аутоматизовани систем за заливање са апликаторима ђубрива и заштитиних средстава, те рамови за контејнере.

Оваква опрема омогућава производњу садног материјала у контролисаним условима, што доприноси производњи једнообразног садног материјала, заштићеног од потенцијалних болести и штеточина, те одличног кондиционог и здравственог стања. Основне предности су те што је процес  производње садног материјала способног за пошумљавање сведен на једну годину. Саднице су са тампоном супстрата којим  је обложен њихов корјенов систем, те је пријем на терену загарантован, а сама манипулација и садња на терену је веома лака и једноставна.

Цјелокупни садни материјал који се производи у расадницима ЈПШ „Шуме Републике Српске“ подлијеже редовним контролама производње и здравственог стања које се проводе два пута годишње. Наглашава се да саднице произведене у расадницима ЈПШ „Шуме Републике Српске“ су носиоци FSC TM сертификата.