ЋИР

Park prirode “Cicelj”

Odlukom Vlade Republike Srpske zaštićenim je proglašeno šumsko područje Cicelj kao park prirode, kategorije V – zaštićeni pejzaži.

Područje ovog Parka prirode nalazi se na teritoriji opštine Čajniče i obuhvata katastarske opštine:

  • Čajniče 1,
  • Čajniče Grad i
  • Čajniče.

u ukupnoj površini od 330,76 ha.

Osnovnu vrijednost područja Parka prirode „Cicelj“ predstavlja izuzetan floristički diverzitet i bogatstvo pejzaža razasutih na bogatoj mreži geomorfologije i hidrologije.

Posebnu geološku vrijednost predstavlja uzvišenje Orlovica, odnosno Orlovačke stijene, kao i sedrene formacije na tom području.

Uzvišenje Orlovica izgrađeno je od vulkanskih stijena, a sedrišta predstavljaju ekološki posebna i vrijedna staništa, a od hidroloških vrijednosti posebno se izdvajaju vrela: Cicelj, Hladna voda i Trojan – voda.

Na cjelokupnoj površini ustanovljeni su režimi zaštite Ib, II i III stepena i zabranjeno je: sječa ili uništavanje drveća, žbunja i ostale vegetacije, kao i ugrožavanje staništa, uznemiravanje, lov i hvatanje svih divljih vrsta faune, unošenje autohtonih vrsta biljaka, životinja i gljiva, deponovanje otpada bilo koje vrste, upotreba sredstava za zaštitu bilja, osim u slučajevima suzbijanja štetnih organizama, gradnja objekata, eksploatacija mineralnih sirovina, promjena namjene zemljišta, paljenje vatre ili bilo koji drugih djelatnosti kojima se uništava priroda.

Dozvoljene su aktivnosti u svrhu naučno – istraživačkog rada, kontrola, praćenje i evidentiranje populacija gljiva, biljnih i životinjskih vrsta, šumskih zajednica, prirodnih rjetkosti i njihovih promjena, promjena vodnog režima.