ЋИР

Park prirode “Prača”

Odlukom Vlade Republike Srpske  područje klisurasto – kanjonske doline rijeke Prače sa pećinama „Govještica“ i „Banja stijena“ proglašeno je zaštićenim pejzažom V kategorije – park prirode.

Park prirode „Prača“ prostire se na teritoriji opštine Rogatica na površini od 4 067,80 ha.

Upravljanje zaštićenim područjem povjereno je JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac – ŠG  “Sjemeć” Rogatica.

Osnovna vrijednost Parka je klisurasto – kanjonska dolina rijeke Prače sa pećinama Govještica“ i „Banja stijena“, sa brojnim podzemnim oblicima krastnog reljefa. 

Najznačajniji dio je pećinski sistem „Govještice“ koji sa dužinom od 9 870 m predstavlja najdužu pećinu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Pećina „Banja stijena“ odlikuje se raznovrsnim pećinskim nakitom.

Zahvaljujući veličini i obliku klisurasto – kanjonske doline Prače, te specifičnim mikroklimatskim uslovima, stvoreni su preduslovi za razvoj velikog broja značajnih staništa brojnih vrsta biljaka i životinja.

U Parku je dozvoljen naučno-istraživački i obrazovni rad, ispaša i košenje livada sa ciljem njihovog održavanja, kontrolisano sakupljanje gljiva i zeljastih biljaka, korištenje šuma i šumskih plodova u skladu sa šumsko – privrednom osnovom, lov divljači u skladu sa lovnom osnovom, te izgradnja:

– puteva,

– turističkih objekata,

– energetskih, telekomunikacijskih i hidroloških infrastrukturnih sistema uz prethodno mišljenje Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog naslijeđa,

– održavanje i uređenje speleoloških objekata uz prethodno mišljenje Zavoda,

– turističke posjete i organizovane đačke ekskurzije.

S druge strane, strogo je zabranjena eksploatacija zemlje i minerala kao i uništavanje i iskopavanje biljaka i gljiva koje su izdvojene kao prirodne vrijednosti, uznemiravanje i ozljeđivanje divlje faune, donošenje vrsta biljaka, životinja i gljiva koje ne obitavaju na tom prostoru.

Zatim, zabranjeno je i odlaganje otpada, izgradnja objekata za odlaganje otpada, zagađivanje staništa – posebno otpadnim kanalizacionim vodama, promjena namjene zemljišta, izgradnja hidroenergetskih objekata, izgradnja novih puteva, neplansko poribljavanje, korištenje vode, korita i obale kao saobraćajnice za prevoz građe i kretanje mehanizacije, uništavanje pećinskog nakita.

Ulazak u pećinu “Govješticu” bez prethodne dozvole Upravljača je takođe zabranjeno.