LAT

ЈПШ „ШУМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ А.Д. СОКОЛАЦ

Због специфичности и значаја шуме и шумског земљишта, те општекорисних функција шума, шумарство не би требало да буде третирано као остале привредне гране. Производи шуме нису роба у класичном смислу, јер када би били третирани тако, постоји објективна опасност да, држећи се само начела рентабилности и економичности, буду запостављени неопходни захвати у шуми, а то би довело да пада равнотеже и вриједности шуме у будућем периоду. Шумарство, као привредну грану карактерише дуг процес производње.

Послови, мјере, задаци и активности Јавног предузећа усмјерени су на чување и заштиту шума, његу и одржавање постојећих шумских култура, нова пошумљавања, унапређење и развој сјеменско – расадничке производње, искориштавање шума – сјеча, израда, привлачење и реализација шумских дрвних сортимената у складу са реалним могућностима шумских састојина и одредбама шумско – привредних основа, приоритетима инвестиционих улагања, унапређење стања у ловиштима, као и на пружању стручних услуга у газдовању приватним шумама. Јавно предузеће шумарства Српске Републике Босне и Херцеговине, основано је Одлуком Владе Српске Републике Босне и Херцеговине број 03-599 од 08.06.1992. године (“Службени гласник српског народа у БиХ“, број 9/92) и регистровано је у складу са важећим прописима код Основног суда у Бања Луци на дан 03.02.1993. године и измјенама уписа од 07.02.1997, 06.07.1998. године, 02.11.1999. године, 09.04.2001.године и 09.05.2001. године.

Промјена облика организовања Јавног предузећа у друштво капитала – акционарско друштво  извршена је на основу Закона о измјенама и допунама Закона о шумама („Службени гласник Републике Српске“, број: 53/05) и уписана је код Основног суда у Сокоцу 26.09.2005. године.

ОРГАНИЗАЦИЈА ЈПШ „ШУМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“ А.Д. СОКОЛАЦ

У саставу Јавног предузећа послују:

  • 27 шумских газдинстава
  • Центар за газдовање кршом
  • Центар за сјеменско-расадничку производњу
  • Истраживачко-развојни и пројектни центар
  • Дирекција Јавног предузећа
  • Шумарска кућа „Огњиште“

Организациони дијелови:

  1. ШГ „БАЊА ЛУКА“ БАЊА ЛУКА – ШПП „ ДОЊЕВРБАСКО“
    • ШУ „ЧЕЛИНАЦ“ ЧЕЛИНАЦ
    • ШУ “ЛАКТАШИ“ ЛАКТАШИ
  2. ШГ „ОШТРЕЉ-ДРИНИЋ“ ДРИНИЋ – ШПП „ДРВАРСКО-ПЕТРОВАЧКО“
  3. ШГ „ПАНОС“ ВИШЕГРАД – ШПП „ВИШЕГРАДСКО“
  4. ШГ „БИРАЧ“ ВЛАСЕНИЦА – ШПП „ВЛАСЕНИЧКО“
    • ШУ „ЗВОРНИК“ ЗВОРНИК
    • ШУ „ШЕКОВИЋИ“ ШЕКОВИЋИ
  5. ШГ „ГРАДИШКА“ ГРАДИШКА – ШПП „ПОСАВСКО“
    • ШУ „ПРЊАВОР“ ПРЊАВОР
    • ШУ „СРБАЦ“ СРБАЦ
  6. ШГ „ДОБОЈ“ ДОБОЈ – ШПП „ДОБОЈСКО-ДЕРВЕНТСКО“
    • ШУ „МОДРИЧА“ МОДРИЧА
    • ШУ „ПЕТРОВО“ ПЕТРОВО
    • ШУ „ДЕРВЕНТА“ ДЕРВЕНТА
  7. ШГ „ЗЕЛЕНГОРА“ КАЛИНОВИК – ШПП „КАЛИНОВИЧКО“
  8. ШГ „ЧЕМЕРНИЦА“ КНЕЖЕВО – ШПП „ЧЕМЕРНИЧКО“
  9. ШГ „ВРБАЊА“ КОТОР ВАРОШ – ШПП „КОТОРВАРОШКО“
  10. ШГ „МАЈЕВИЦА“ ЛОПАРЕ – ШПП „МАЈЕВИЧКО“
  11. ШГ „ЛИСИНА“ МРКОЊИЋ ГРАД – ШПП „МРКОЊИЋКО“
  12. ШГ „БОТИН“ НЕВЕСИЊЕ – ШПП „НЕВЕСИЊСКО-ГАТАЧКО“
    • ШУ „ГАЦКО“ ГАЦКО
  13. ШГ „ЈАХОРИНА“ ПАЛЕ – ШПП „ЈАХОРИНСКО“
  14. ШГ„ПРИЈЕДОР“ ПРИЈЕДОР – ШПП „КОЗАРСКОДУБИЧКО“, „НОВИГРАДСКО“, „ПРИЈЕДОРСКО“, „САНСКО“
    • ШУ „НОВИ ГРАД“ НОВИ ГРАД
    • ШУ „КОЗАРСКА ДУБИЦА“ КОЗАРСКА ДУБИЦА
    • ШУ „ОШТРА ЛУКА“ ОШТРА ЛУКА
  15. ШГ“ РИБНИК“ РИБНИК – ШПП „РИБНИЧКО“
  16. ШГ „СЈЕМЕЋ“ РОГАТИЦА – ШПП „РОГАТИЧКО“
  17. ШГ „РОМАНИЈА“ СОКОЛАЦ – ШПП „ РОМАНИЈСКО“
    • ШУ „ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД“ 
  18. ШГ „ДРИНА“ СРЕБРЕНИЦА – ШПП „ ДОЊЕ ДРИНСКО“
    • ШУ „БРАТУНАЦ“ БРАТУНАЦ
  19. ШГ „МАГЛИЋ“ ФОЧА – ШПП „ ГОРЊЕ ДРИНСКО“
  20. ШГ „БОРЈА“ ТЕСЛИЋ – ШПП „ УСОРСКО-УКРИНСКО“
  21. ШГ „ВИСОЧНИК“ ХАН ПИЈЕСАК – ШПП „ХАНПИЈЕСАЧКО“
  22. ШГ „ВУЧЕВИЦА“ ЧАЈНИЧЕ – ШПП „ЧАЈНИЧКО“
  23. ШГ „ГОРИЦА“ ШИПОВО – ШПП „СРЕДЊЕ ВРБАСКО“
    • ШУ „НОВО СЕЛО“ НОВО СЕЛО
  24. ШГ „ КЛЕКОВАЧА-ПОТОЦИ“ ИСТОЧНИ ДРВАР – ШПП „ИСТОЧНОДРВАРСКО“
  25. ШГ „ТРЕСКАВИЦА“ ТРНОВО – ШПП „ТРНОВСКО“
  26. ШГ „ МИЛИЋИ“ МИЛИЋИ – ШПП „МИЛИЋКО“
  27. ШГ „ РУДО“ РУДО – ШПП „РУЂАНСКО“
  28. ЦЕНТАР ЗА ГАЗДОВАЊЕ КРШОМ ТРЕБИЊЕ
    • ШУ „БЕРКОВИЋИ“ БЕРКОВИЋИ
    • ШУ „ЉУБИЊЕ“ ЉУБИЊЕ
  29. ЦЕНТАР ЗА СЈЕМЕНСКО-РАСАДНИЧКУ ПРОИЗВОДЊУ ДОБОЈ
  30. ИСТРАЖИВАЧКО-РАЗВОЈНИ И ПРОЈЕКТНИ ЦЕНТАР БАЊА ЛУКА
  31. ДИРЕКЦИЈА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА
  32. ШУМАРСКА КУЋА „ОГЊИШТЕ“ ЈАХОРИНА, ПАЛЕ

Запослени:

У Предузећу на дан 31.12.2023. године,број радника је 4763.

Дјелатност 

Основни циљ уређивања шума јесте израда планова и програма кориштења шума и шумског земљишта , односно прописивање смјерница  на који начин  и у коју сврху ће се користити овај природни ресурс, а да се притом осигура одрживост  кориштења уз истовремено одржавање стабилности и очување биоразноликости за будуће генерације. 

Осим дрвета, као главног шумског производа, шуме и шумско земљиште пружају и низ других услуга, првенствено су то опште-корисне функије шума.

Послови, задаци и активности  Предузећа  усмјерени су  на чување и заштиту шума, његу и одржавање постојећих шумских култура, нова пошумљавања, унапријеђење и развој сјеменско-расадничке производње, искоришћавање шума ( сјеча, израда, привлачење и реализација шумских дрвних сортимената) у складу са реалним могућностима шумских састојина и одредбама шумско-привредних основа, приоритетима инвестиционих улагања, унапређење стања у ловиштима којима газдују шумска газдинства, као и на пружању квалитетнијих и правовремених стручних услуга у газдовању приватним шумама. Према Закону о шумама, обавезе Јавног предузећа као корисника шума и шумског земљишта, првенствено, су:  заштита шума и чување шума; израда и спровођење планских докумената; производња шумског репродукционог материјала; коришћење шума и осталих шумских производа; изградња и одржавање шумских путева и других објеката; унапређење општекорисних функција шума; заштита шума од пожара, као и други послови одређени Законом. Поред наведеног, Предузеће је дужно да: осигура економску функцију шума обезбјеђењем трајности приноса од дрвета и осталих производа и услуга шума; повећава учешће шума високог узгојног облика у укупном шумском фонду; повећа површине под интензивним засадима ради повећања производње дрвета, обезбјеђује природни начин обнављања и вјештачко подизање шума у скалду са еколошким условима и обавља друге послове који доприносе развоју и очувању шума. Предузеће има право интегралног кориштења шума и шумског земљишта ради стицања добити, а што пдразумијева производњу и промет шумских дрвних сортимената, производњу и промет шумског репродуктивног материјала, сакупљање производњу и промет осталих шумских производа, управљање ловиштима и друге дјелатности.