LAT

Срећан међународни дан шума!

Данас је 21. март – Међународни дан шума.

Међународни дан шума прилика је да подсјетимо на важност шума. Овогодишња тема обиљежавања Међународног дана шума је Шуме и иновације: Нова рјешења за бољи свијет, иновативна рјешења све у циљу сузбијања илегалног прекомјерног крчења шума. Прослава Међународног дана шума пружа прилику за размјеном ставова и идеја о одрживом кориштењу шума, као и за подизање свијести код људи о важности и значају ових комплексних екосистема.

Њихово претерано коришћење довело је до константног смањивања површина под шумом и до деградације животне средине. Обнављање шумских екосистема и повећавање територије под шумом један је од основних предуслова за очување здраве животне средине и опстанак живота какав познајемо.

Борба против крчења шума захтјева нови технолошки напредак. Уз десет милиона хектара изгубљених годишње због крчења шума и око 70 милиона хектара захваћених пожарима, иновације су кључне за рано упозоравања, одрживу производњу робе и приступа праћења климатских промјена.

Овај дан шума је прилика да се укаже на њихову важност за све становнике планете у највећој мери утичу на пречишћавање ваздуха од прашине, других честица и гасова који доспевају у атмосферу, утичу на водни ресурс, квалитет земљишта, а захваљујући својој заштитној функцији спрјечавају ерозију и клизишта. Шума је станиште бројним врстама биљака и животиња, чији опстанак и развој у значајној мери управо зависи од очувања шуме.

Обиљежавање Међународног дана шума започело је 1971. године, када одлучено да се први дан прољећа 21. март слави као Међународни дан шума.