ЋИР

Srećan međunarodni dan šuma!

Danas je 21. mart – Međunarodni dan šuma.

Međunarodni dan šuma prilika je da podsjetimo na važnost šuma. Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana šuma je Šume i inovacije: Nova rješenja za bolji svijet, inovativna rješenja sve u cilju suzbijanja ilegalnog prekomjernog krčenja šuma. Proslava Međunarodnog dana šuma pruža priliku za razmjenom stavova i ideja o održivom korištenju šuma, kao i za podizanje svijesti kod ljudi o važnosti i značaju ovih kompleksnih ekosistema.

Njihovo preterano korišćenje dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine i opstanak života kakav poznajemo.

Borba protiv krčenja šuma zahtjeva novi tehnološki napredak. Uz deset miliona hektara izgubljenih godišnje zbog krčenja šuma i oko 70 miliona hektara zahvaćenih požarima, inovacije su ključne za rano upozoravanja, održivu proizvodnju robe i pristupa praćenja klimatskih promjena.

Ovaj dan šuma je prilika da se ukaže na njihovu važnost za sve stanovnike planete u najvećoj meri utiču na prečišćavanje vazduha od prašine, drugih čestica i gasova koji dospevaju u atmosferu, utiču na vodni resurs, kvalitet zemljišta, a zahvaljujući svojoj zaštitnoj funkciji sprječavaju eroziju i klizišta. Šuma je stanište brojnim vrstama biljaka i životinja, čiji opstanak i razvoj u značajnoj meri upravo zavisi od očuvanja šume.

Obilježavanje Međunarodnog dana šuma započelo je 1971. godine, kada odlučeno da se prvi dan proljeća 21. mart slavi kao Međunarodni dan šuma.