LAT

FSC


Јавно предузеће посједује FSC цертификат за газдовање шумама, који потврђује да се шумом и шумским земљиштем газдује према строгим еколошким, социјалним и економским стандардима.

Овим цертификатом међународно је признато да је газдовање шумама ЈПШ “Шуме Републике Српске“ у складу са прописаним критеријумима.

На овај начин шумарство Републике Српске ушло је у сам врх свјетских трендова, јер је извршена цертификација на укупној површини шума и шумског земљишта чији је корисник.

Јасна оприједјељеност Предузећа на процесима цертификације није само посљедица тога што је исти незаобилазна активност на путу европских интеграција, већ и због бројних побољшања које овај процес доноси.

Ту се, прије свега, мисли на: процјену еколошко – социјалног утицаја шума који се мора уважавати у процесима планирања; издвајање шума високе заштитне вриједности; повећање заштите на раду; процедуру мониторинга општих карактеристика шуме и пословања предузећа; комуникација са осталим корисницима шумских потенцијала (интересне групе); транспарентност пословања; задовољавање правних регулатива и побољшавање свих видова евиденција.

Развој свијести о шумама као значајном природном и економском ресурсу подстакао је многе организације у свијету које се баве заштитом животне средине или користе ове ресурсе да се изврши оснивање свјетске непрофитне организације. Сходно претходно наведеном, 1993. године, основан је савјет FSC, а његов циљ је да подстиче одговоран однос према шумама, на начин да се развија свијест код оних који газдују или су корисници шума, у дрвној и прерађивачкој индустрији, као и у свијести потрошача о значају одрживог развоја.

Цертификација газдовања шумским ресурсима подразумијева задовољавање унапријед одређених норми чија разлика зависи од програма цертификације, али су генерално оне јединствене за већину типова шума, без обзира на власништво или начин газдовања.