ЋИР

Radi iznošenja netačnih i neprovjerenih informacija i davanja paušalnih ocjena o poslovanju JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, koje su objavljene u medijima, te zbog nepostojanja interesovanja da se takve informacije provjere, ovim putem želimo da informišemo javnost o sljedećem:

JPŠ „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac  podržava rad svih kontrolnih organa kada su u pitanju kontrole bespravnih aktivnosti u šumarstvu i uvijek je istima na raspolaganju. Javno preduzeće nikako ne stoji iza pojedinaca koji se bave nezakonitim radnjama bilo kakve vrste. Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nelegalnim aktivnostima u šumarstvu i u Javnom preduzeću, ima i mogućnost i da isto prijavi.

Pominjanje preduzeća kojima se prodaje roba mimo cijenovnika Javnog preduzeća, bez tačnih i konkretnih podataka,  je ništa drugo nego izmišljotina. Naime, Javno preduzeće vrši prodaju šumskih drvnih sortimenata kupcima na osnovu zaključenih ugovora. Svi drvni sortimenti se prodaju po Cjenovniku na koji saglasnost daje Vlada Republike Srpske. Kao što smo u Saopštenju od juče naveli,  cijene sortimenata su povećne polovinom prošle godine, za 10,00 KM/m3 (trupci četinara), te je krajem godine, donosen novi Cjenovnik šumskih drvnih sortimenata kojim su povećane cijene svih šds. 

Godišnji prihod Javnog preduzeća iznosi oko 200 miliona konvertibilnih maraka, te kada se taj iznos pomnoži sa 15 godina, dolazimo do iznosa od  tri milijarde KM, pa se pitamo da li zaista neko može povjerovati da je nanesena šteta u iznosu petnaestogodišnjeg prihoda Javnog preduzeća, te da isto niko nije mogao otkriti?!

Javno preduzeće ne može da dozvoli da pojedinci, radi prikupljanja  jeftinih političkih poena, dovode u zabludu građane Republike Srpske na način da iznose netačne i neprovjerene informacije o njegovom radu.

Ukoliko postoji bilo kakva informacija ili analize o neregularnostima,  oni koji ih posjeduju  znaju kome treba da se obrate.

Javno preduzeće će, ukoliko se ovakva praksa nastavi, biti primorano da traži zaštitu pred nadležnim organima.