ЋИР

JPŠ „ŠUME REPUBLIKE SRPSKE“ A.D. SOKOLAC

Zbog specifičnosti i značaja šume i šumskog zemljišta, te opštekorisnih funkcija šuma, šumarstvo ne bi trebalo da bude tretirano kao ostale privredne grane. Proizvodi šume nisu roba u klasičnom smislu, jer kada bi bili tretirani tako, postoji objektivna opasnost da, držeći se samo načela rentabilnosti i ekonomičnosti, budu zapostavljeni neophodni zahvati u šumi, a to bi dovelo da pada ravnoteže i vrijednosti šume u budućem periodu. Šumarstvo, kao privrednu granu karakteriše dug proces proizvodnje.

Poslovi, mjere, zadaci i aktivnosti Javnog preduzeća usmjereni su na čuvanje i zaštitu šuma, njegu i održavanje postojećih šumskih kultura, nova pošumljavanja, unapređenje i razvoj sjemensko – rasadničke proizvodnje, iskorištavanje šuma – sječa, izrada, privlačenje i realizacija šumskih drvnih sortimenata u skladu sa realnim mogućnostima šumskih sastojina i odredbama šumsko – privrednih osnova, prioritetima investicionih ulaganja, unapređenje stanja u lovištima, kao i na pružanju stručnih usluga u gazdovanju privatnim šumama. Javno preduzeće šumarstva Srpske Republike Bosne i Hercegovine, osnovano je Odlukom Vlade Srpske Republike Bosne i Hercegovine broj 03-599 od 08.06.1992. godine (”Službeni glasnik srpskog naroda u BiH”, broj 9/92) i registrovano je u skladu sa važećim propisima kod Osnovnog suda u Banja Luci na dan 03.02.1993. godine i izmjenama upisa od 07.02.1997, 06.07.1998. godine, 02.11.1999. godine, 09.04.2001.godine i 09.05.2001. godine.

Promjena oblika organizovanja Javnog preduzeća u društvo kapitala – akcionarsko društvo  izvršena je na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 53/05) i upisana je kod Osnovnog suda u Sokocu 26.09.2005. godine.

ORGANIZACIJA JPŠ „ŠUME REPUBLIKE SRPSKE“ A.D. SOKOLAC

U sastavu Javnog preduzeća posluju:

  • 27 šumskih gazdinstava
  • Centar za gazdovanje kršom
  • Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju
  • Istraživačko-razvojni i projektni centar
  • Direkcija Javnog preduzeća
  • Šumarska kuća „Ognjište“

Organizacioni dijelovi:

  1. ŠG „BANjA LUKA“ BANjA LUKA – ŠPP „ DONjEVRBASKO“
    • ŠU „ČELINAC“ ČELINAC
    • ŠU “LAKTAŠI“ LAKTAŠI
  2. ŠG „OŠTRELj-DRINIĆ“ DRINIĆ – ŠPP „DRVARSKO-PETROVAČKO“
  3. ŠG „PANOS“ VIŠEGRAD – ŠPP „VIŠEGRADSKO“
  4. ŠG „BIRAČ“ VLASENICA – ŠPP „VLASENIČKO“
    • ŠU „ZVORNIK“ ZVORNIK
    • ŠU „ŠEKOVIĆI“ ŠEKOVIĆI
  5. ŠG „GRADIŠKA“ GRADIŠKA – ŠPP „POSAVSKO“
    • ŠU „PRNjAVOR“ PRNjAVOR
    • ŠU „SRBAC“ SRBAC
  6. ŠG „DOBOJ“ DOBOJ – ŠPP „DOBOJSKO-DERVENTSKO“
    • ŠU „MODRIČA“ MODRIČA
    • ŠU „PETROVO“ PETROVO
    • ŠU „DERVENTA“ DERVENTA
  7. ŠG „ZELENGORA“ KALINOVIK – ŠPP „KALINOVIČKO“
  8. ŠG „ČEMERNICA“ KNEŽEVO – ŠPP „ČEMERNIČKO“
  9. ŠG „VRBANjA“ KOTOR VAROŠ – ŠPP „KOTORVAROŠKO“
  10. ŠG „MAJEVICA“ LOPARE – ŠPP „MAJEVIČKO“
  11. ŠG „LISINA“ MRKONjIĆ GRAD – ŠPP „MRKONjIĆKO“
  12. ŠG „BOTIN“ NEVESINjE – ŠPP „NEVESINjSKO-GATAČKO“
    • ŠU „GACKO“ GACKO
  13. ŠG „JAHORINA“ PALE – ŠPP „JAHORINSKO“
  14. ŠG„PRIJEDOR“ PRIJEDOR – ŠPP „KOZARSKODUBIČKO“, „NOVIGRADSKO“, „PRIJEDORSKO“, „SANSKO“
    • ŠU „NOVI GRAD“ NOVI GRAD
    • ŠU „KOZARSKA DUBICA“ KOZARSKA DUBICA
    • ŠU „OŠTRA LUKA“ OŠTRA LUKA
  15. ŠG“ RIBNIK“ RIBNIK – ŠPP „RIBNIČKO“
  16. ŠG „SJEMEĆ“ ROGATICA – ŠPP „ROGATIČKO“
  17. ŠG „ROMANIJA“ SOKOLAC – ŠPP „ ROMANIJSKO“
    • ŠU „ISTOČNI STARI GRAD“ 
  18. ŠG „DRINA“ SREBRENICA – ŠPP „ DONjE DRINSKO“
    • ŠU „BRATUNAC“ BRATUNAC
  19. ŠG „MAGLIĆ“ FOČA – ŠPP „ GORNjE DRINSKO“
  20. ŠG „BORJA“ TESLIĆ – ŠPP „ USORSKO-UKRINSKO“
  21. ŠG „VISOČNIK“ HAN PIJESAK – ŠPP „HANPIJESAČKO“
  22. ŠG „VUČEVICA“ ČAJNIČE – ŠPP „ČAJNIČKO“
  23. ŠG „GORICA“ ŠIPOVO – ŠPP „SREDNjE VRBASKO“
    • ŠU „NOVO SELO“ NOVO SELO
  24. ŠG „ KLEKOVAČA-POTOCI“ ISTOČNI DRVAR – ŠPP „ISTOČNODRVARSKO”
  25. ŠG „TRESKAVICA“ TRNOVO – ŠPP „TRNOVSKO”
  26. ŠG „ MILIĆI“ MILIĆI – ŠPP „MILIĆKO“
  27. ŠG „ RUDO“ RUDO – ŠPP „RUĐANSKO“
  28. CENTAR ZA GAZDOVANjE KRŠOM TREBINjE
    • ŠU „BERKOVIĆI“ BERKOVIĆI
    • ŠU „LjUBINjE“ LjUBINjE
  29. CENTAR ZA SJEMENSKO-RASADNIČKU PROIZVODNjU DOBOJ
  30. ISTRAŽIVAČKO-RAZVOJNI I PROJEKTNI CENTAR BANjA LUKA
  31. DIREKCIJA JAVNOG PREDUZEĆA
  32. ŠUMARSKA KUĆA „OGNjIŠTE“ JAHORINA, PALE

Zaposleni:

U Preduzeću na dan 31.12.2023. godine,broj radnika je 4763.

Djelatnost 

Osnovni cilj uređivanja šuma jeste izrada planova i programa korištenja šuma i šumskog zemljišta , odnosno propisivanje smjernica  na koji način  i u koju svrhu će se koristiti ovaj prirodni resurs, a da se pritom osigura održivost  korištenja uz istovremeno održavanje stabilnosti i očuvanje bioraznolikosti za buduće generacije. 

Osim drveta, kao glavnog šumskog proizvoda, šume i šumsko zemljište pružaju i niz drugih usluga, prvenstveno su to opšte-korisne funkije šuma.

Poslovi, zadaci i aktivnosti  Preduzeća  usmjereni su  na čuvanje i zaštitu šuma, njegu i održavanje postojećih šumskih kultura, nova pošumljavanja, unaprijeđenje i razvoj sjemensko-rasadničke proizvodnje, iskorišćavanje šuma ( sječa, izrada, privlačenje i realizacija šumskih drvnih sortimenata) u skladu sa realnim mogućnostima šumskih sastojina i odredbama šumsko-privrednih osnova, prioritetima investicionih ulaganja, unapređenje stanja u lovištima kojima gazduju šumska gazdinstva, kao i na pružanju kvalitetnijih i pravovremenih stručnih usluga u gazdovanju privatnim šumama. Prema Zakonu o šumama, obaveze Javnog preduzeća kao korisnika šuma i šumskog zemljišta, prvenstveno, su:  zaštita šuma i čuvanje šuma; izrada i sprovođenje planskih dokumenata; proizvodnja šumskog reprodukcionog materijala; korišćenje šuma i ostalih šumskih proizvoda; izgradnja i održavanje šumskih puteva i drugih objekata; unapređenje opštekorisnih funkcija šuma; zaštita šuma od požara, kao i drugi poslovi određeni Zakonom. Pored navedenog, Preduzeće je dužno da: osigura ekonomsku funkciju šuma obezbjeđenjem trajnosti prinosa od drveta i ostalih proizvoda i usluga šuma; povećava učešće šuma visokog uzgojnog oblika u ukupnom šumskom fondu; poveća površine pod intenzivnim zasadima radi povećanja proizvodnje drveta, obezbjeđuje prirodni način obnavljanja i vještačko podizanje šuma u skaldu sa ekološkim uslovima i obavlja druge poslove koji doprinose razvoju i očuvanju šuma. Preduzeće ima pravo integralnog korištenja šuma i šumskog zemljišta radi sticanja dobiti, a što pdrazumijeva proizvodnju i promet šumskih drvnih sortimenata, proizvodnju i promet šumskog reproduktivnog materijala, sakupljanje proizvodnju i promet ostalih šumskih proizvoda, upravljanje lovištima i druge djelatnosti.