ЋИР

FSC


Javno preduzeće posjeduje FSC certifikat za gazdovanje šumama, koji potvrđuje da se šumom i šumskim zemljištem gazduje prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima.

Ovim certifikatom međunarodno je priznato da je gazdovanje šumama JPŠ ”Šume Republike Srpske” u skladu sa propisanim kriterijumima.

Na ovaj način šumarstvo Republike Srpske ušlo je u sam vrh svjetskih trendova, jer je izvršena certifikacija na ukupnoj površini šuma i šumskog zemljišta čiji je korisnik.

Jasna oprijedjeljenost Preduzeća na procesima certifikacije nije samo posljedica toga što je isti nezaobilazna aktivnost na putu evropskih integracija, već i zbog brojnih poboljšanja koje ovaj proces donosi.

Tu se, prije svega, misli na: procjenu ekološko – socijalnog uticaja šuma koji se mora uvažavati u procesima planiranja; izdvajanje šuma visoke zaštitne vrijednosti; povećanje zaštite na radu; proceduru monitoringa opštih karakteristika šume i poslovanja preduzeća; komunikacija sa ostalim korisnicima šumskih potencijala (interesne grupe); transparentnost poslovanja; zadovoljavanje pravnih regulativa i poboljšavanje svih vidova evidencija.

Razvoj svijesti o šumama kao značajnom prirodnom i ekonomskom resursu podstakao je mnoge organizacije u svijetu koje se bave zaštitom životne sredine ili koriste ove resurse da se izvrši osnivanje svjetske neprofitne organizacije. Shodno prethodno navedenom, 1993. godine, osnovan je savjet FSC, a njegov cilj je da podstiče odgovoran odnos prema šumama, na način da se razvija svijest kod onih koji gazduju ili su korisnici šuma, u drvnoj i prerađivačkoj industriji, kao i u svijesti potrošača o značaju održivog razvoja.

Certifikacija gazdovanja šumskim resursima podrazumijeva zadovoljavanje unaprijed određenih normi čija razlika zavisi od programa certifikacije, ali su generalno one jedinstvene za većinu tipova šuma, bez obzira na vlasništvo ili način gazdovanja.