ЋИР

Zaštita na radu

Zaštita na radu obuhvata niz mjera i aktivnosti na unapređenju uslova rada i radne sredine, prevenciju povreda, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom. Zakonom o zaštiti na radu uređena su pitanja koja se odnose bezbjednost i zdravlje na radu; nosioci sprovođenja i unapređivanja bezbjednosti i zdravlja na radu, njihova prava, obaveze i odgovornosti, preventivne mjere, kao i druga pitanja u vezi sa istim.

Zaštitu na radu u obavezi je da provede svako pravno lice koje zapošljava jednog ili više radnika.

Zaštita i zdravlje na radu u Preduzeću sprovodi se na osnovu Zakona o zaštiti na radu, propisa donesenih na osnovu Zakona, Pravilnika, Akta o procjeni rizika, plana i programa mjera zaštite i zdravlja na radu, higijene rada, propisa iz oblasti zdravstvenog i penzijsko – invalidskog osiguranja i propisa iz radnog prava.

Zaštita na radu, prema Pravilniku, obuhvata skup mjera i aktivnosti usmjerenih na stvaranje uslova koji obezbjeđuju sigurnost na radu, na sprečavanju i otklanjanju opasnosti koje mogu prouzrokovati povrede na radu, profesionalna i druga oboljenja i oštećenja zdravlja radnika na radu ili u vezi sa radom, kao i na čuvanje zdravlja i radne sposobnosti radnika i na zaštitu čovjekove okoline.

Zaštita na radu u JPŠ “Šume Republike Srpske” a.d. Sokolac, je sastavni dio redovnog poslovanja, rada i zaštite radnika u svim organizacionim dijelovima JPŠ “Šume Republike Srpske” a.d Sokolac i podrazumjeva primjenu savremenih tehničkih, zdravstvenih, socijalnih, pravnih, ekonomskih i drugih mjera.